Modificările de marţea trecută – când au fost adoptate „la pachet” controversatele ordonanţe de urgenţă – le dau şansa pacienţilor în stare critică să beneficieze mai repede de intervenţiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat.
Infarctul miocardic acut şi accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România din cauza lipsei centrelor de cardiologie intervenţională şi de stroke. Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă din 2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislaţiei din 2014 în care era lăsată în suspans această formulare ambiguă: „când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienţi anumite servicii”, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienţii critici cu infarct miocardic, accident cerebral etc. Ministerul Sănătăţii precizează că, astfel, creşte numărul unităţilor sanitare în care se rezolvă asemenea cazuri; pacientul doar beneficiază de tratament, nu plăteşte nimic.
În cazul pacienţilor aflaţi în stare critică (infarct miocardic, AVC etc), prin modificările respective se deschide pacienţilor accesul şi către alte spitale de stat sau private, care pot opera aceste programe.
O altă modificare importantă este pentru programul naţional de oncologie; noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. În cazul unui bolnav de cancer în serviciile integrate sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenţii chirurgicale. Iar Ministerul Sănătăţii deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat şi cel privat.
Ordonanţa va da startul, în anul 2020, derulării programului naţional pentru persoanele cu afecţiuni din spectrul autist; în cadrul unor programe naţionale de sănătate curative vor fi acordate în premieră, conform recomandărilor Comisiei Europene, servicii integrate (pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii de logopedie, consultaţii psihologice, investigaţii paraclinice, logoped etc.).