- Blazonul oraşului cu leu, roată dinţată, atom, spicul de grâu şi ramură de stejar
Legea permite posibilitatea arborării şi folosirii, pe teritoriul unităţii administrativ – teritoriale, alături de steagul României, al Uniunii Europene şi al judeţului a unui drapel unic şi reprezentativ. În vara acestui an, a fost înaintată Guvernului documentaţia pentru aprobarea proiectului referitor la steagul Mioveniul şi, la sugestia Ministerului Dezvoltării, premierul a semnat decizia. Steagul Mioveniului va avea fundal alb şi o stemă sub forma unui scut triunghiular, împărţit în patru sectoare, cu tot atâtea însemne. Astfel, pe fond roşu sunt redate o roată crenelată de argint şi un leu încoronat de aur, ţinând în laba dreaptă anterioară o sabie aurie, iar pe fond albastru sunt imprimate un atom de argint şi un spic de grâu încrucişat cu o ramură de stejar, ambele aurii. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu trei turnuri crenelate. Însemnele sunt imprimate pe ambele feţe ale steagului.
Considerată drept adevărata imagine a unei localităţi urbane, stema este blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc în comunitatea respectivă şi simbolizează într-o formă concentrată, tradiţiile istorice, precum şi realităţile economice şi social-culturale locale, specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.
Roata dinţată semnifică industria constructoare de maşini reprezentată de Uzinele Dacia, înfiinţate în anul 1966. Atomul simbolizează Institutul de Cercetări Nucleare, înfiinţat în anul 1971. Spicul de grâu şi ramura de stejar reprezintă agricultura şi bogăţia silvică a zonei. Leul este parte componentă din blazonul familiei Golescu. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş. Culoarea albă transmite puritate, curăţenie şi neutralitate. Toate aceste calităţi îi caracterizează pe locuitorii oraşului Mioveni.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Puiu
Îmi place noul steag al Mioveniului şi văd că se pot face lucruri bune pentru întreaga comunitate, indiferent de culoarea politică a conducerii oraşului. Nici nu s-ar putea altfel, blazonul fiind al comunităţii. Datoria politicienilor, şi a noastră, a tuturor, este să nu pătăm acest blazon. NU este o siglă de partid, este un simbol concentrat al adevărului despre tot ce are mai bun această comunitate. Sincere felicitări, pentru toţi care au contribuit la realizarea lui! Ştiu că oraşul a fost atestat documentar la 1485 şi numele lui este legat de un cneaz, Mihov, un boier Stanciu Mihoveanu, care ar fi murit la vârsta de 85 de ani. Se pare, că osemintele acestuia, au fost descoperite când s-a lucrat la mărirea primăriei. La Racoviţa, există Cula lui Nicole Racoviceanu ridicată pe la 1806. Fără să fiu cârcotaş ,întreb ,şi poate-mi răspunde cineva , de ce leul lui Golescu şi nu Cula lui Racoviceanu?