Dr. Felix Sârboiu, medic primar în chirurgie vasculară şi specialist în chirurgie cardio-vasculară, a efectuat, joia trecută, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, o operaţie în premieră în Argeş. Intervenţia chirurgicală laborioasă, de anvergură, a durat cinci ore. Unui pacient în vârstă de 78 de ani i s-a aplicat o proteză arterială în care au fost implantate ambele artere femurale. „Este una dintre intervenţiile care dau marca unui serviciu de chirurgie vasculară performantă”, a apreciat dr. Felix Sârboiu, pe raza a patru judeţe fiind singurul în această specialitate.
Un anevrism cu complicaţii
Bolnavul operat cu succes de dr. Felix Sârboiu suferea de anevrism de arteră femurală la nivelul ligamentului inghinal extins pe bifurcaţia arterei femurale şi pe artera iliacă externă (intra-abdominal). Serviciile medicale ale compartimentului chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti se adresează preponderent pacienţilor cu: anevrisme arteriale, boala arterială periferică, ateromatoza carotidiană, varicele voluminos cu risc operator crescut, care, prin amploarea intervenţiei chiurgicale, necesită o pregătire specială în domeniu, pentru a putea fi rezolvat în deplină siguranţă.
„Aş prefera ca afecţiunile vasculare aflate la limita specialităţilor să poată fi tratate în colaborare cu colegii din specialităţile înrudite, cu care am conlucrat foarte bine de când am venit în judeţ. Anevrismul reprezintă o dilataţie prin alterarea pereţilor arterei femurale care, în urma variaţiilor presionale, se umflă precum un balon de cauciuc folosit de copii şi care, la un moment dat, riscă să plesnească. Înainte de a plesni, în „buzunarele balonului” se formează trombi, adică nişte cheaguri de sânge, formate în timpul variaţiilor presionale din arteră. Iar aceste cheaguri pleacă la vale şi opresc circulaţia sângelui pe diferite segmente arteriale terminale, împiedicând irigarea ţesuturilor şi determinând ischemia acută – un sindrom periculos, uneori fatal. Intervenţia în cazul pacientului de 78 de ani a avut ca scop excluderea chirurgicală a segmentului arterial compromis şi înlocuirea acestuia cu o proteză arterială armată, în care au fost implantate ambele artere femurale – cea superficială şi cea profundă”, a explicat medicul specialist.
Peste 12 ore/zi
În perioada 26 iunie – 8 iulie, la compartimentul de chirurgie vasculară nou înfiinţat, coordonat de dr. Felix Sârboiu, au fost internaţi 75 de pacienţi (în regim continuu sau de zi). Cele 13 paturi din dotarea micului sector în care se fac operaţii complicate sunt permanent ocupate. Fiind la datorie 12-14 ore pe zi, chirurgul vascular a tratat şi a salvat zeci de pacienţi, de la inaugurarea compartimentului din Piteşti, creând, în mai puţin de o lună, un nucleu profesional. Dr. Felix Sârboiu acoperă, singur, partea de chirurgie vasculară, urmând să se extindă sfera de activitate şi adresabilitate după încadrarea compartimentului cu medici specialişti în domeniu.
Mirela NEAGOE
3 Comentarii
Anonim
Pe tatal meu la bagat in pamant acest dr.nu zic ca nu este bun si ca nu ajuta probabil pe oamenii care ii umple buzunarele.(Si noi am incercat sa ii dam o mica atentie atat cat am putut insa ce este drept dl dr a refuzat.)
Tatal meu a murit in urma unui deget taiat de acest dr care nu a fost in stare sau nu a vrut sa il trateze cum trebuie.Tatal meu nu era bagat in seama pt ca”era singur”Mama mea este paralizata de 10 ani.eu am 2 copii foarte mici,desi veneam zilnic cate o ora sau 2 pe la spital nu prea gaseam dr (era in operatii)sotul meu a fost cel care se ocupa cu tot (dus-adus la spital,dus-adus la pansat ,controale,vorbit cu dr cand se putea,vorbit cu asistentele )si cu toate astea infirmierele si toata lumea de acolo zicea ca este singur.dupa o amputare nu i-au fost administrate antibiotice si cand tatal meu a intrat in socul septic a fost externat in loc sa il bage la terapie intensiva.Probabil sau gandit ca acest om nu are pe nimeni,nu sufera nimeni dupa el.venem din 2 in 2 zile la pansat iar acest dr nu a vazut sau nu a vrut sa vada cat de grava este situatia lui si il trimetea acasa de fiecare data.pana intr-o zi cand practic am venit tot la pansat si lam bagat pe targa la resuscitare si de acolo direct in sala de operație unde i-a fost amputat tot piciorul si nici de aceazta data nu i-au fost administrate antibiotice.insa degeaba la 2 saptamani tatal meu sa stins.cand l-am ridicat de la morga ce sa vezi soc septic deci….
Anonim
Si pe taticul meu la bagat in pamant!
Anonim
Operația reușită joi și pacientul mort vineri dimineața.