O echipă mixtă de medici i-a dat speranţe de însănătoşire unui pacient care a ajuns, ieri, pe masa de operaţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti cu endoproteza înfundată de cheaguri de sânge, complicaţia survenind în urma unei alte intervenţii chirurgicale complicate, efectuate la Târgu Mureş, pentru un anevrism de aortă abdominală. Trombul a fost îndepărtat printr-o procedură minim invazivă, cu ajutorul unui dispozitiv medical de forma unui burghiu, fabricat în Elveţia, care nu se găseşte în România.
Succesul operaţiei de fineţe a depins în aceeaşi măsură de măiestria cadrelor medicale şi de eficienţa dispozitivului medical numit „Rotarex”, pe care firma din Elveţia l-a pus gratuit la dispoziţia spitalului din Piteşti pentru a-l utiliza în cazul pacientului în vârstă de 72 de ani. Îngerii păzitori ai bolnavului operat au fost Horia Trăilă şi Elvis Boţu, medici la Judeţean (Laboratorul de Angiografie din cadrul secţia de Cardiologie), dr. Marin Postu, medic cardiolog din Bucureşti, şi un medic din Elveţia.
La nivel internaţional, utilizarea dispozitivului „Rotarex” în interiorul unei proteze este foarte limitată, din cauza riscurilor. În timpul intervenţiei de la Piteşti, acesta şi-a făcut excelent treaba; pe înţelesul cititorului de rând, a măcinat cheagurile de sânge pentru a fi aspirate cu uşurinţă şi fără complicaţii.
„Colegii din Elveţia ne-au ajutat cu aparatul «Rotarex». Rezultatul intervenţiei este foarte bun. N-a fost uşor, am întâmpinat şi greutăţi, dar procedura a reuşit”, a spus dr. Elvis Boţu.
„Opţiunile erau destul de triste, în cazul pacientului. Am avut emoţii, dar rezultatul intervenţiei dovedeşte faptul că ne-am făcut temele bine. «Rotarex» nu este ceva ce am folosi în fiecare zi, dar în astfel de cazuri – când un tromb este destul de vechi, destul de dur – se impune utilizarea lui. Mă bucur că am putut ajuta un om!”, a adăugat dr. Horia Trăilă, cel care a avut ideea de a desfunda endoproteza cu dispozitivul „Rotarex”.
În termeni medicali au fost utilizate, cu succes, un dispozitiv de trombectomie şi tromboaspiraţie şi o sondă de repermeabilizare. Echipa mixtă de medici a efectuat o procedură de deblocare şi repermeabilizare a endoprotezei cu ajutorul angiografului din dotarea Spitalului Judeţean.
Intervenţia medicală a durat în jur de două ore. Pacientul se află în continuare la Judeţean, sub supraveghere medicală.
Procedura minim invazivă este un standard în medicina modernă, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă este musai să meargă şi el în această direcţie. Medicii Horia Trăilă şi Elvis Boţu au acum experienţă în utilizarea „Rotarex-ului” şi nutresc speranţa că unitatea medicală va achiziţiona astfel de dispozitive medicale. Aparatul este de unică folosinţă. Un singur cateter costă 2000 euro.
Un Comentariu
Puiu
Pe lângă ceea ce fac doctorii astăzi, pentru felul cum tratează pacienții, acest articol este nul, este floarea care nu se poate face Primăvara.