Ieri, Biserica „Sfânta Vineri” din Piteşti a devenit neîncăpătoare pentru mulţimea de oameni veniţi să-l conducă pe „generalul” Constantin Stroe pe ultimul drum. Afară, în faţa sfântului lăcaş, sute de oameni aşteptau înfruntând frigul pătrunzător să-şi ia rămas-bun de la omul providenţial care a scris istorie pentru Dacia, a cărui viaţă s-a contopit cu uzina de la Mioveni.
Lideri la priveghi
Luni seară, potrivit obiceiului, mai mulţi lideri social-democraţi (Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, primarul Cornel Ionică şi viceprimarii Laurenţiu Zidaru şi Sorin Apostoliceanu, Ion Georgescu, primarul Mioveniului, senatorul Şerban Valeca, preşedinte al PSD Argeş, Cristian Gentea, liderul organizaţiei municipale PSD) şi parlamentari argeşeni au venit la capelă stând de priveghi la căpătâiul fostului director general şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţia Dacia, preşedinte al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).
Mesaj de la suporteri
Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, iar în cuvântul de adio rostit de reprezentanţi ai uzinei, ai grupului Renault România, ai sindicatelor, ai clerului lângă catafalc, a fost elogiată personalitatea marcantă a celui care a fost sufletul renaşterii companiei Dacia şi al începerii poveştii de succes a automobilului fabricat la Mioveni, care continuă şi azi. Pe o latură a străzii era un mic grup de suporteri ai clubului FC Argeş, purtând o pancartă neagră pe care scria cu litere de-o şchioapă: „Stroe, manager model al României/ Ultima sa dorinţă: FC Argeş să reînvie”, făcându-se astfel trimitere la anii de glorie ai echipei alb-violete, când era susţinută de Dacia şi de Constantin Stroe.
Salve de arme
Puţin după ora prânzului, în acordurile fanfarei care a intonat marşuri funebre, şase militari din Garnizoana Piteşti au scos pe braţe sicriul cu trupul neînsufleţit al celui pe care jurnaliştii francezi l-au numit cu respect „Monsieur Dacia”, iar o gardă militară a prezentat onorul la „generalul” Stroe. Alături de familia îndoliată au stat, printre alţii, Yves Caracatzanis, preşedinte-director general al Grupului Renault România, reprezentanţi ai Ambasadei Franţei la Bucureşti, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, conducerea uzinelor şi sindicatului Dacia, conducerea Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Argeş, a Primăriei Piteşti, importanţi oameni de afaceri, directori de instituţii publice şi de unităţi bancare, cadre universitare etc. Pe tot traseul de la biserică până la Cimitrul „Sf. Gheorghe”, unde a avut loc înmormântarea cu salve de arme trase în semn de cinstire a „Domnului Dacia”, echipaje ale Poliţiei Locale şi Biroului Rutier Piteşti au asigurat cale liberă cortegiului funerar.
Popas la Universitate
Carului mortuar, pe parbrizul căruia era lipită o fotografie a lui Constantin Stroe, îi urma o coloană de vehicule ce părea că nu se mai sfârşeşte, începând cu autoutilitare ale primăriei piteştene pline cu coroane, până la autobuze puse la dispoziţie de municipalitate şi de autoturisme care mergeau cu viteză redusă claxonând aproape continuu. Primul popas făcut de cortegiu a fost în faţa Rectoratului Universităţii din Piteşti, unde zeci de studenţi au ieşit din amfiteatre pentru a-şi lua
rămas-bun de la conf. dr. Stroe, cu care universitatea piteşteană a avut excelente relaţii de colaborare. „Şarpele” acela imens de maşini cu faruri aprinse a urcat încet, parcă să nu-i tulbure somnul celui trecut la cele veşnice, până la locul unde Constantin Stroe va odihni de veci. Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!
Val. NICOLAU