Un caz aparent simplu, legat de… onorata justiţie, vine să ne confirme încă o dată de ce nu merg lucrurile aşa cum trebuie în ţara asta. Pe scurt, un vârstnic avea grave probleme de sănătate şi nu putea să-şi poarte singur de grijă. Drept urmare, soţia lui a solicitat dreptul de a-i fi însoţitor. Conform procedurilor, ea a deschis proces la Judecătoria Piteşti – Secţia Civilă, cerând astfel să-i devină tutore. Până aici lucrurile păreau în regulă.
Pe rolul instanţei, se judecau, deci, soţia – în calitate de reclamantă – cu soţul, devenit, în termeni de specialitate, pârât, deşi, repetăm, omul avea un handicap grav, lipsindu-i total discernământul. Trecem peste absurdul acestei situaţii şi mergem mai departe. N-a durat prea mult şi, pe la începutul acestui an, bietul om („pârâtul”, „intimatul”) a murit. În aceste condiţii, evident, soţia („reclamanta”) a solicitat instanţei renunţarea la proces, dat fiind faptul că… acţiunea a rămas fără obiect. Pentru completul de judecată n-a fost, însă, suficient! Că aşa-i pe la noi…
Pe la începutul toamnei, femeia a mai depus o cerere de renunţare la această acţiune, invocând din nou moartea bărbatului ei, căruia îi făcuse şi pomana de şase luni! Şi cum credeţi că a reacţionat instanţa, care avea la dosar certificatul de deces? A lăsat cauza „la a doua strigare, în vederea prezentării părţilor”. Care părţi – ce să vezi? – nu s-au prezentat, una neavând nici cum. În consecinţă, „procedura a fost legal îndeplinită”, iar instanţa a respins cererea femeii de chemare în judecată. Şi, ca o bomboană pe colivă, sentinţa a fost trimisă şi reclamantei, şi pârâtului. Adică şi mortului, ca să afle şi el, săracul… Dacă n-ar fi de plâns, am râde!
Onorată instanţă, asta nu te onorează!
2 Comentarii
Mecanic comentator
La justitie nu vreau sa ma bag pentru ca nu sunt jurist. Dar am ceva notiuni despre modul cum functioneaza un motor de masina, de exemplu.Motorul poate fi conceput impecabil si sa consume mult sau putin. Dar poate o masina sa mearga fara rezervor? Nu in rezervor se afla combustibilul pe care-l ” bea” motorul? Dar daca motorul este pe benzina si in rezervor punem motorina, sau invers, motorul mai functioneaza cu ce are pe conducte si apoi se opreste.Urmeaza calvarul .Motorul, rezervorul, conductele sunt demontate de un mecanic priceput. Priceput zic, pentru ca procedura de functionare a motorului sa fie indeplinita. Altfel motorul nu mai porneste si masina trebuie schimbata cu alta noua. Motorul functioneaza in legea lui si daca ii incalci legea se opreste. La noi, la oameni sunt multe legi, si pentru ca nu le stim bine functionam prost!
Gabriel Lixandru
Perfect. Foarte sugestiv. Mulţumesc.