Astăzi e noevoie de un simţ sănătos pentru diferenţierea realităţii de fantasme (de exemplu, Pokemonii). Despre aceste lucruri a vorbit cercetătorul ştiinţific Gheorghe Constantin Paxino în faţa publicului adunat, la finele săptămânii trecute, la Biblioteca Judeţeană, subliniind ideea că omul este lumină şi purtător de destin.
După ce a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti, Gheorghe Constantin Paxino şi-a continuat cariera ştiinţifică în stil nemţesc, fiind profesor la Universităţile Mannheim şi Stuttgart. Acum face… naveta între cele două ţări, stând şase luni în România şi alte şase luni în Germania.
Profesorul Paxino este adept al teoriei lui Rudolf Steiner, cel care, plecând de la studiile lui Goethe, considera că „ochiul îşi datorează existenţa luminii care şi-a creat un organ după asemănarea sa pentru ca lumina internă s-o întâmpine pe cea din afară căci suntem lumină, aşa cum suntem şi întuneric”. Una dintre concluziile formulate de cercetătorul ştiinţific este că „omul este lumina care străluceşte mai ales atunci când nu încearcă să se reprezinte doar pe sine şi oferă semenilor sprijin în aşa fel încât lumina fiecăruia să întâlnească ceea ce e identic în cel din faţa sa”.
Mirela NEAGOE