Un ochi plânge și altul râde la răvășitul oilor, fiindcă nu mai are cine să mulgă oile, ciobănitulfiind pe cale de dispariție. De regulă, ciobanii care îşi fac treaba bine sunt bătrâni, iar tineretul nu e atras de ocupația ancestrală. Oieritul este subminat de lipsa oamenilor calificați.
Cu țigara-n gură și cu bățu-n mână
„A fi cioban nu e uşor, fiindcă oile nu țin cont de pandemie, de sărbătoare ori de zile libere. Meseria asta te ține ocupat 24 de ore pe zi și implică mult devotament. La mulsul oilor nu se pricepe oricine. Este o îndeletnicire mai aparte, care necesită multă îndemânare. Oameni pasionaţi de ciobănie sunt tot mai puțini. Cu tinerii nu faci treabă, nu sunt serioși. Ciobanii cu experiență, care știu să mulgă oile și să le pască, sunt deja bătrâni. E o generație spre apusul vârstei. Când ei nu vor mai fi, nu va avea cine să le mai ia locul. Alții nu mai vin din urmă… Ciobanii dispar; unii, pe cale naturală, iar alții se orientează spre alte domenii. Îi dai ciobanului în mână 3.500 lei pe lună, plus mâncare și te trezești că îți pleacă de la stână – mai sunt și cazuri de acest gen. Ciobănitul nu se face cu țigara-n gură și cu bățu-n mână… Seriozitatea nu mai e un punct forte, vorbesc la modul general. Tinerii sunt atrași de mirajul străinătății, își caută de lucru în Vest, unde câștigă mult mai bine. Din păcate, oieritul este pe o pantă descendentă. În șapte, opt, zece ani, ciobănitul va fi istorie”, a spus cu părere de rău Bebe Ion Roșu, președintele Cooperativei Agricole „Vernești Argeșeni”.
Răvășitul oilor
În apropiere de Sâmedru (26 octombrie) se încheie ciclul pastoral, care, în calendarul popular, începe de Sângiorz (23 aprilie). În această perioadă, așadar, turmele de oi coboară din munţi şi sunt împărţite proprietarilor, împreună cu produsele obţinute de-a lungul verii şi care au fost tocmite cu administratorii de stâni.
În această toamnă, Cooperativa Agricolă „Vernești Argeșeni” a împărțit fiecărui crescător: 4 kg de telemea, 2,300 kg de brânză de burduf și o jumătate de kgilogram de urdă. Comparativ cu anul trecut, produsele au cântărit ceva mai puțin. „Din cauza secetei din acest an, oile au înțărcat mai devreme și au pierdut laptele. Automat, brânză a fost mai puțină… Și fiarele pădurii ne-au produs câteva pagube. Două oi au fost înhățate de urs și una de lup”, a explicat diferența Bebe Ion Roșu.
O felie din sărbătoarea crescătorilor de animale a fost consumată, duminică, în Valea Danului, Cooperativa agricolă „Vernești Argeșeni” organizând a doua ediție a evenimentului „Răvășitul oilor”. Petrecerea ciobănească a avut loc pe Dealul Ogrăzii. Bucatele servite crescătorilor, oaie cu varză la ceaun și ciolan cu fasole gătite la tuci, au fost stropite cu țuică de prune. Muzica și voia bună au fost întreținut de o formație locală.
Însumând 700 de ovine și 150 de bovine, Cooperativa Agricolă „Vernești Argeșeni” are cinci membri acționari și aproximativ 70 de membri asociați.