Au mai rămas câteva zile până la expirarea ofertei publice de preluare a 400 de milioane de puncte de despăgubire lansată de fondul de investiţii Alpha Quest şi zeci de deţinători au ales să le valorifice prin tranzacţii rapide, cu plata imediată. Preţul este prestabilit la 0,5 lei/ punct, iar oferta are ca termen final data de 30 aprilie. Deși tranzacționarea pe piață liberă presupune o vânzare cu discount, banii sunt încasați într-o singură tranșă, spre deosebire de plățile de la stat care vin eșalonat, în cinci ani, cu riscul ca unele termene să fie amânate în lipsa unor fonduri suficiente în buget.
La plata în tranşe de până la 20% pe an, statul nu acordă dobânzi și nici nu face ajustări în funcție de rata inflației pentru ce a mai rămas de achitat. Banii care vor veni în anii următori vor avea o putere de cumpărare mai redusă pentru că vor fi erodaţi de inflație. În această situație există un discount inerent; valoarea finală a despăgubirii va fi nominal aceiaşi ca la început, însă ea se va raporta la preţuri mult mai mari.
Deținătorii trebuie să respecte și anumite termene dacă solicită conversia în numerar a punctelor emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. În 3 ani de la emiterea deciziei de compensare prin puncte, după 1 ianuarie 2017, titlularul trebuie să facă cererea de conversie în numerar. Dacă termenul de trei ani este depășit, se pierde o tranșă din plățile eșalonate.
Pe de altă parte, există riscul de a deveni captiv plăților de la stat. La acordarea unei titlu de plată, ANRP trebuie să emită un nou certificat de deținător, cu numărul de punctele rămase. Această procedură este stabilită prin normele de aplicare a Legii 165/2013, însă declarațiile recente ale reprezentanților Autorităţii sugerează că sistemul se va modifica astfel încât să nu mai elibereze noi certificate. În această situație deținătorul de puncte ANRP va depinde în totalitate de stat . Fără un certificat de deținător eliberat automat cu un titlu de plată, nu va putea să-şi valorifice punctele rămase dacă are o urgenţă financiară. Ar trebui să fie solicitată în mod expres eliberarea unei noi dovezi, ceea ce înseamnă timp.
Potrivit informaţiilor anunţate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, nivelul despăgubirilor din acest an poate ajunge la 1,2 miliarde de lei (inclusiv plăţi acordate în baza altor legi), iar în buget, Ministerul Finanţelor a prevăzut doar 818 de milioane de lei. Există un gol de alocări care ar trebui acoperit la rectificarea bugetară. Dar bugetul ar putea avea dificultăţi şi există riscul ca unele plăţi să fie amânate. Iar în anii viitori, problemele se pot accentua. Ar urma să mai fie emise circa 3,5 miliarde de puncte, pe lângă cele 2,2 miliarde deja acordate şi volumul mai mare va presupune că plăţile de la buget vor creşte exponenţial.
Oferta se adresează exclusiv deținătorilor de drept ai punctelor și nu vizează achiziția de dosare sau drepturi litigioase.
Mai multe informații despre ofertă puteţi găsi pe website-ul www.alphaquest.ro.