Ordinul Asistenților Medicali Argeș a organizat în Pitești în data de 25 aprilie, o nouă sesiune de instruire în cadrul campaniei de prevenire a cancerului de col uterin ”UN TEST SALVEAZĂ O VIAȚĂ”, la care au participat peste 350 de asistenți medicali argeșeni.
În cuvântul de deschidere adresat participanților, doamna Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, a evidențiat rolul asistenților medicali în educația pentru sănătate a populației: ”Fiecare asistent medical are un rol esențial în lupta împotriva cancerului de col uterin, astfel încât nici o femeie să nu mai fie răpusă de această nemiloasă suferință.
Fiecare dintre dumneavoastră puteți fi o voce care să producă schimbări pozitive în atitudinea femeilor față de propria sănătate.
Fiecare dintre dumneavoastră ați trăit, ați auzit o poveste tristă a unei femei și fiecare poveste trebuie să aibă potențialul de ne mobiliza, astfel încât, împreună, să trăim numai experiențe frumoase.
Fiecare dintre dumneavoastră aveți experiența, autoritatea profesională, legitimitatea de a putea vorbi despre repercusiunile bolii, dar și puterea de a susține femeile, militând pentru sănătatea lor.”
Decanul Facultății de Științe din Pitești, dl conf. univ. dr. George Mihail Man, în prezentarea ”Ofensiva contra cancerului de col uterin în județul Argeș”a adus asistenților medicali cele mai noi informații privind stadiul implementării Programului de screening la nivelul județului Argeș, cât și despre cea mai nouă ”armă” folosită în prevenirea cancerului de col uterin, vaccinul nonavalent Gardasil 9, singurul vaccin anti-HPV care protejează împotriva infecției cu 7 tipuri de HPV, lansat și pe piața din România în luna martie 2018. În mesajul său, dr. Man a menționat că efortul comun al asistenților medicali, al studenților, al mediei, parteneri în această campanie, se înregistrează deja în rezultate pozitive, crescând semnificativ numărul femeilor care au făcut testul Babeș-Papanicolau.
În cadrul sesiunii de instruire, dna Amalia Neacșu, asistent șef la Spitalul Județean de Urgență Pitești, prin lucrarea susținută ”PREVENIREA CANCERULUI DE COL UTERIN, O PRIORITATE PENTRU ASISTENŢII MEDICALI”, a subliniat că o strategie eficientă de prevenție trebuie să conducă inițial la creșterea nivelului de informare a populației privind cancerul de col uterin și mai ales cum poate fi prevenit, la conștientizarea faptului că de fiecare dintre noi depinde să ne salvăm viața, dar și pe a altora, asta însemnând să ne implicăm, la o valorizare mai mare a sănătății și a vieții, și în cele din urmă să se rezume în date statistice ce indică scăderea incidenței și mortalității pentru această patologie.
Realizatoarea emisiunii ”Prețuiește sănătatea”, dna Aurora Sărărescu aducând în atenția asistenților medicali experiențe de viață, a concluzionat că sănătatea este un bun de neprețuit, care trebuie îngrijit în fiecare zi și că stă în puterea noastră să facem acest lucru.
Vicepreședintele organizației, dna Neli Homeghiu, a încheiat sesiunea de instruire susținâd o pledoarie motivațională privind implicarea asistenților medicali în derularea acestei campanii: ”Dincolo de competențe și angajamente profesionale, de parteneriatul nescris pe care îl avem cu societatea, am convingerea că asistenții medicali argeșeni au dorința și capacitatea de a-și face cunoscut rolul și importanța în susținerea prevenției și promovarea educației pentru sănătate a populației.”