În luna mai, Muzeul Municipal Curtea de Argeş prezintă o maşină de scris electronică produsă în Germania Occidentală, în anul 1983. Modelul expus este un „Triumph Royal SE 1010” şi face parte din gama de maşini de scris electrice industriale cu funcţiile controlate de microprocesor (cea mai importantă facilitate: imprimarea textului în foaie de format A3, pe orizontală). Din oţel inoxidabil sunt prezente câteva tije şi şine de ghidaj, placa pe care este aşezat motoraşul electric şi unele şuruburi sau piese mai mici. Motoraşul electric pentru controlul rotiţei margaretă şi a ciocănelului de lovire a caracterelor are o carcasă din aluminiu-magneziu, iar la interior pentru rotor şi stator sunt prezente cuprul şi fierul. Pe o etichetă plastifiată sunt imprimate câteva date tehnice despre alimentarea cu energie electrică.
Preţul de vânzare pentru acest model era de 1.456 dolari, adică salariul pe două luni al unui muncitor din capitalismul american sau salariul echivalent pe un an şi jumătate al unui român trăitor în lagărul comunist. În România anilor ’80 însă, deţinerea unei maşini de scris era aproape imposibilă.
Conform unui decret al Consiliului de Stat din 28 martie 1983, ca să cumperi o maşină de scris aveai nevoie de aprobarea autorităţilor, iar pentru controlul „amprentelor” maşinii sale, fiecare „particular” era obligat să se deplaseze periodic la Miliţie ca să dea probe de scris. Aparatul putea fi chiar confiscat dacă organele statului hotărau că persoana care deţine maşina de scris prezintă un pericol politic. (M.N.)