Am dat roată Piteştiului cultural, pentru a evalua starea clădirilor. Concluzia este amară: mai toate necesită renovări. De-a lungul vremii s-au promis câte-n lună şi-n stele că vor intra în sezonul reabilitărilor. Vorbe-n vânt.
Povestea cu „Aşchiuţă”
Din cauza stării de degradare în care se află de multă vreme, Teatrul „Aşchiuţă” şi-a tras obloanele pentru public pe la începutul anului. Activitatea n-a încetat în strada Domniţa Bălaşa, căci poveştile se „fabrică” tot în bătrânul imobil ce necesită reabilitare în toate ungherele, de la scenă şi tavan, până la atelierele de butaforie şi croitorie. Actorii fac repetiţii în sediul dărăpănat, lucrând cot la cot cu ceilalţi angajaţi, în condiţii deplorabile şi de nesiguranţă. Din prudenţă pentru micii spectatori, piesele destinate copiilor se joacă, de câteva luni bune, în Sala Mare a Teatrului „Al. Davila”, ocolit şi el de norocul reabilitării.
Simona Brătulescu, vicepreşedintă a CJ Argeş, ne spune că în cazul Teatrului „Aşchiuţă” au fost alocaţi bani pentru acoperiş şi că se reactualizează expertiza tehnică pentru extinderea lucrărilor de consolidare. Probabil că de şantier vom vorbi prin 2017, dacă nu-i doar un basm de adormit copiii…
Muzeul, în aşteptare
Şi Muzeul Judeţean aşteaptă să fie renovat, iar unul dintre corpuri va avea această şansă. Din temelii va fi reparată şi Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer Cumpăna”. Paşii birocraţi pentru accesarea fondurilor europene s-au făcut. Dar sunt mărunţi.
Casa Creaţiei, tot acolo
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale îşi desfăşoară activitatea tot în curtea Colegiului Naţional „I.C. Brătianu”. Casa Creaţiei n-a plecat din fosta sală de sport a liceenilor. De bine, de rău, instituţiei de cultură i s-a găsit până la urmă un sediu, în fostul Cinema „Lumina”, dar n-o tăiem de pe lista „neagră” fiindcă „stăpânul”, CJ Argeş, nu i-a dat semnal să se mute.
Atelierele UAP – în aer
Cruce punem pe un obiectiv cultural cu pereţi ce stau să cadă: este vorba despre o clădire de patrimoniu în care au funcţionat, 36 de ani, atelierele de creaţie ale UAP – filiala Piteşti (Uniunea Artiştilor Plastici din România). Casa veche, aflată pe strada Târgu din Vale la nr. 20, i-a aparţinut unui renumit negustor, pe nume Aron Baulescu, în jurul anului 1900. Clădirea a fost
revendicată şi există un proces pe rol. Imobilului i s-au pus, de două ori, lacăte la poartă. A fost debranşat şi de la gaze. În ultimii patru ani, cei opt artişti plastici care deţin spaţii de creaţie în casa năruită îndură frigul şi umezeala, sculptând şi pictând în condiţii vitrege. Din iniţiativa lor, oamenii de cultură au pus cu de la sine putere atenţionări pentru trecători: „Atenţie, cade tencuiala!”. Acum, artiştii se tem că vor rămâne fără ateliere.
Teatrul de vară, o ruină
Încheiem cu teatrul de vară. Absolut nimic nu s-a făcut în această direcţie. Aşa că punem sare peste obiectivul cultural lăsat în continuare în paragină.
Mirela NEAGOE