Pe 19 şi 20 iunie, la 50 de zile de la Sărbătoarea Sfintelor Paşti, creştinii ortodocşi sărbătoresc Rusaliile. Această sărbătoare este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi marchează coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
În ziua de Rusalii, creştinii vin la biserică şi aduc frunze de nuc sau de tei pentru a fi sfinţite. După slujbă, frunzele se iau acasă şi se aşază la icoane şi la uşi. În popor se crede că frunzele şi ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile cele rele. După slujbă, preotul şi credincioşii merg pe câmp şi săvârşesc Sfeştania, adică sfinţirea mică a apei. Cu agheasma aceea se stropesc semănăturile, atât de preot, cât şi de fiecare credincios în parte.
„Dansul căluşarilor” este un alt obicei popular. Se crede că acest dans ritual poate să vindece relele făcute de Rusalii. Se adună cei mai buni dansatori ai satului şi formează o ceată de 13 căluşari. Timp de o lună, ei se leagă cu jurământ că vor dansa „Căluşul”. În acest timp, bolnavii caută să se vindece. Cel bolnav se întinde pe pământ, iar căluşarii încep dansul şi săriturile. La un anumit timp, fiecare căluşar sare peste cel bolnav, iar la sfârşit acestuia i se şopteşte la ureche o urare de sănătate.
Diana MARIN