Creşterea ţesutului adipos la nivelul abdomenului, la orice vârstă, asociază constant un risc cardiometabolic. Grăsimea se acumulează perivisceral, este activă metabolic şi nu corelează cu indicele de masă corporală (IMC). Stratul adipos acumulat în jurul taliei, suma depozitului subcutanat şi a grăsimii periviscerale constituie un indicator pentru numeroase boli.
Circumferinţa abdominală încadrată în normal pentru populaţia caucaziană (în care suntem incluşi şi noi) este de sub 94 cm pentru bărbaţi şi sub 80 cm pentru femei. Ea se măsoară la graniţa dintre coaste şi şolduri, la sfârşitul expiraţiei. Circumferinţa şoldurilor se măsoară la nivelul celui mai proeminent punct al feselor. Raportul dintre circumferinţa abdominală (talia) şi cea a şoldului este socotit normal la bărbaţi sub 0,9 şi la femei sub 0,85. O mai bună imagine a depunerii ţesutului adipos se poate obţine prin tomografia computerizată sau DEXA. Preţul explorărilor fiind mare, face impracticabile tehnicile pe loturi mari de populaţie. Grăsimea intraabdominală (periviscerală) are un tipar cardiometabolic activ care cuprinde: creşterea trigliceridelor şi a disponibilităţii acizilor graşi liberi în circulaţia sângelui, nivel crescut de citokine proinflamatorii – cu inflamaţie, rezistenţa crescută la insulină, creşterea LDL colesterolului (cel rău) şi scăderea HDL colesterolului (cel bun). Rezultatul cumulativ al acţiunii factorilor enumeraţi duce la:
– acumularea excesivă de lipide în ficat – hepatosteatoza;
– scăderea receptivităţii tuturor celulelor la insulină, reflectată în creşterea glicemiei şi diabet de tip 2;
– acumularea în exces a grăsimilor perivisceral şi în muşchi, cu limitarea depozitării subcutanate a grăsimilor adipokine, care scad sensibilitatea la insulină a diferitelor ţesuturi, predominant din ficat şi muşchi. Ea produce inflamaţia şi creşte rezistenţa sistemică la insulină.
Dincolo de mecanismele enumerate, riscurile obezităţii abdominale sunt semnificative. Sindromul metabolic (SM) dezbătut la toate congresele specialităţilor medicale (Cardiologie, Medicină internă ş.a.), considerat un factor de risc important pentru bolile cardio-vasculare şi diabet, cuprinde obezitatea centrală – cu factorul ei definitoriu – circumferinţa abdominală.
Recent, un studiu a arătat că obezitatea centrală creşte riscul de deces şi la oamenii cu greutatea normală purtători ai acestei anomalii. În acelaşi timp s-a dovedit că obezii cu adipozitatea dispusă difuz subcutanat, pe şolduri şi membre, dar fără obezitate centrală, nu au elemente de sindrom metabolic şi nici factorii de risc menţionaţi. Winston Churchill, fostul prim-ministru de geniu al Marii Britanii, care a împiedicat invazia fascistă în cel de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul insular, a trăit 91 de ani deşi a avut obezitate, dar de tipul difuz, a fumat trabuc fără măsură şi a consumat constant whisky cu măsură (cel puţin 500 ml/zi). Personal am cunoscut obezi longevivi cu obezitate difuză, câţiva dintre ei fiind reputaţi profesori în domeniul medical. Nu încurajez însă acest tip de obezitate, la colegi, persoane private şi pacienţi, cu care vin ocazional în contact.
Ţin să atrag atenţia tinerelor perechi heterosexuale care dau viaţă unor copii scăpaţi de sub control în ceea ce priveşte masa corporală, încă din prima copilărie. Se poartă moda, pornind de la 3 ani vârstă, a copiilor dolofani, cu celulare şi tablete în mână mai toată ziua, gestionate magistral, deşi nu ştiu prea bine nici limba maternă. Peste 80% din ei vor deveni sigur adulţi obezi cu duble scolioze ale coloanei vertebrale, purtători de ochelari şi cu tendinţa la izolare socială. Dragi părinţi, dacă vă iubiţi cu adevărat copiii, creşteţi-i nonponderali, daţi-i la înot de la 2-3 ani, lăsaţi-i în cartier la joacă şi năzbâtii, insistaţi să înveţe la vreme gramatica limbii române şi să se ţină de carte la vremea ei şi fără de măsură.
P.S. Proiectul Legii Vaccinării rugineşte, blocat în Parlament de peste un an. Stimaţi aleşi lăsaţi „amendamentele” perpetue. O Justiţie şi o ţară prosperă au nevoie de oameni sănătoşi „la trup şi suflet” şi neapărat vaccinaţi din copilărie.
Un Comentariu
Anonim
Un articol foarte interesant, domnule doctor. Va multumim pentru aceste informatii ignorate de majoritatea oamenilor.