PSD şi ALDE, partide aflate la guvernare, încearcă să ne convingă că trăim mai bine. PNL şi USR, principalele partide de opoziţie vor să ne convingă de contrariu. Pe de altă parte, bugetarii au beneficiat de creşteri salariale importante, angajaţii de la privat au rămas mult în urmă, iar taxele pentru angajatori sunt tot mari. În fine, societatea în sine s-a scindat, radicalizându-şi mesajele în funcţie de tabăra aleasă (din interes sau, din contră, din convingere). La conferinţa de presă de vineri a PSD Argeş , trei membre ale partidului care activează în sistemul medical au încercat să arate că lucrurile s-au îndreptat mult (în parte, au dreptate, dar multe aspecte care lasă de dorit).
Şi ne mai mirăm!…
Senatoarea Cristina Stocheci, fostă şefă a Casei de Asigurări de Sănătate Argeş, a adus în judeţ mesajul impus de la nivel central. Şi anume că în martie s-au înregistrat cele mai mari creşteri salariale din România de după 1990, iar acest lucru s-a simţit în buzunarele românilor. S-o fi simţit la medici, la profesori şi la alţi bugetari, pentru că în mediul privat doar câteva sectoare o duc mai bine (bănci, IT, energie). În rest, vai şi amar! Angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar patronii se plâng de dările mari la stat. „Este adevărat că acum sunt diferenţe între mediul privat şi sistemul public, dar să nu uităm că au fost vremuri când în sectorul privat erau cele mai mari salarii. Noi nu avem pârghii să intervenim în sistemul privat (n.r. – ba da, aveţi, în primul rând reducând povara fiscală!). Pe de altă parte, sunt şi mulţi privaţi care nu plătesc contribuţiile sociale!”, a spus Cristina Stocheci. Avem, aşadar, două Românii: una de care guvernanţilor le pasă al naibii de tare (sectorul public) şi una lăsată să se descurce aşa cum poate, ba chiar sufocată de dări şi controale (mediul privat). Şi ne mai mirăm că ne merge cum ne merge!
Drepturi?
Protestul de dată recentă al angajaţilor din sistemul sanitar a stârnit reacţii dure din partea cetăţenilor care ştiau că greviştii au avut creşteri salariale foarte mari. Nemulţumirile oamenilor sunt legate de modul în care sunt trataţi pacienţii în spitale, de faptul că încă e nevoie de şpagă în anumite cazuri, că dotările şi condiţiile lasă de dorit. Mariana Badiu, asistentă la Spitalul Judeţean şi consilier judeţean al PSD, a spus însă că mulţi pacienţi nu îşi cunosc drepturile, motiv pentru care încă ar mai exista anumite probleme (şpăgi, medicamente cumpărate în spital, atitudine necorespunzătoare a cadrelor medicale). Şi cum s-ar rezolva problemele? Mariana Badiu zice că răspunsul e simplu: „Pacienţii primesc la externare chestionare pe care le pot completa, iar acestea ajung la managerul spitalului pentru evaluare. De asemenea, dacă există indicaţia medicului curant şi aprobare de la manager, pacienţii pot cumpăra pe perioada spitalizării anumite medicamente, iar contravaloarea acestora este plătită de spital la externare, pe bază de factură”. O fi în teorie valabil aşa ceva. În practică, sistemul lasă de dorit!
Stabilitate
În fine, o veste bună! Estera Stămoiu, preşedinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Argeş, şi consilier local la Câmpulung Muscel, a declarat, la rându-i, că în acest an nu s-au mai înregistrat decât patru intenţii ale asistentelor de a pleca la muncă peste hotare, în special pentru a-şi urma soţii care şi-au găsit de lucru în străinătate. Anul trecut, de exemplu, erau câte 100 de asistente dornice să plece „afară”. Majorarea salariilor din sistemul medical este principalul factor care le ţine acum pe loc. Estera Stămoiu a declarat, pe de altă parte, că în judeţul Argeş sunt 7.700 de asistente şi asistenţi medicali, dintre care 4.400 profesează efectiv. Jumătate se regăsesc în sistemul de stat, iar jumătate în mediul privat.