… Este concluzia unuia dintre zecile de cititori indignaţi la aflarea veştii că Alexandru Adelin Popa (n.r. – autorul unui accident auto soldat cu pierderea a două vieţi omeneşti) a primit doar trei ani de puşcărie.
„Deci, dacă omori un om cu o lovitură de pumn primeşti 20 de ani, iar dacă omori doi oameni şi nenoroceşti alţi doi primeşti trei ani. Iar după un an ieşi bine-mersi, că ai fost cuminte. Voi pricepeţi în ce justiţie (de la cei care fac legea până la cei care o aplică) este obligat să trăiască omul în România? O ţară care «premiază» omorurile făcute cu maşina” – comentează un anume Ioan pe pagina de internet a ziarului nostru.
Într-adevăr, la o privire în detaliu pe portalul justiţiei, la Tribunalul Argeş anul acesta se judecă aproape 30 de dosare având ca obiect infracţiunea de omor. Unele dintre ele s-au soluţionat, iar cele mai drastice sancţiuni vizează persoanele vinovate de uciderea unui membru din familie (pedepsele fiind de peste 10 ani de închisoare în regim de detenţie). Departe de a compara uciderea din culpă cu crima intenţionată, ne întrebăm totuşi de ce oare cei care se fac vinovaţi de accidente auto mortale primesc pedepse atât de blânde (unii scapă chiar cu suspendarea pedepsei, cum este binecunoscutul caz Huidu). Asemenea legi nu fac decât să încurajeze iresponsabilitatea conducătorilor auto. E fapt dovedit: cele mai multe tragedii se petrec pe şoselele patriei. Sigur, unii dau vina pe starea proastă a drumurilor, însă este evident că, oricare ar fi condiţiile de circulaţie, se pot evita drame printr-o conduită preventivă care nu a existat în cazul lui Alexandru Adelin Popa. Ba mai mult decât atât, ancheta a dezvăluit faptul că tânărul conducea doar cu o mână, cu peste 100 km/h, în condiţii de carosabil ud şi alunecos. Prin urmare, mai putem vorbi de culpă? Judecătorii au spus că da. Uneori însă, cel puţin din punct de vedere moral, opinia publică pare să aibă mai multă dreptate.
A.O.