Banuiala că în industria electrocasnică produsele (maşini de spălat rufe şi vase, cuptoare cu microunde, frigidere etc) au durata de funcţionare „reglată” de către fabricanţi nu este nouă. Se produc în mod intenţionat aparate mai şubrede decât în urmă cu 10-15 ani. Un institut din Bonn a prezentat recent în cadrul unui studiu ecologic date relevante, analize şi statistici care confirmă că aparatele cu pricina trebuie să funcţioneze după principiul „nu cât de mult timp posibil, ci cât e cazul”. Motivele sunt lesne de înţeles: tehnologia mai veche şi reparaţiile scumpe duc la hotărârea de a înlocui rapid obiectele depăşite sau parţial uzate. Şi să nu uităm reclama foarte agresivă…
În anul 2012 au fost înlocuite 60% din televizoare, deşi nu erau defecte, iar maşinile de spălat rufe se defectează astăzi în cinci ani. Telefonia mobilă este, desigur, nevroza numărul unu a timpurilor noastre. Noile jucării se schimbă la doi-trei ani de către 70% dintre clienţi, schimb cauzat nu de o defecţiune, ci de ambiţia personală şi de oferta uriaşă.
În acest context, noua analiză arată că un consum economic ajută ecologia. Se propune ca părţile vulnerabile ale aparatelor să fie descrise, piesele necesare să fie înlocuite, verificarea să se facă periodic şi eficient, iar reparaţiile să fie ieftine. În plus, este necesar ca serviciile de reparaţii să fie independente de industrie. Garanţia de doi-trei ani trebuie verificată, iar o prelungire a acestei perioade este chiar indicată.
Concluzia: supraofertă, supradotare a gospodăriilor, performanţe tehnice şi confort casnic. Toţi avem aparate şi maşini rapide, dar foarte puţin timp să ne relaxăm şi să ne cultivăm şi mai ales să dăruim familiei şi prietenilor timpul economisit de arsenalul de obiecte casnice moderne.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.