# Unii oameni se prefac că le e rău ca să fie preluaţi, din acest motiv pacienţii realmente gravi au de suferit
# Balamuc la Urgenţe Minore!
# Un spital nou va face „triajul”
M-am înţepat într-un cui zilele trecute şi am zis să nu risc nimic, aşa că am mers pe seară la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti să fac un vaccin antitetanos. Ca de obicei – mai ales că medicii de familie se limitează la a scrie reţete şi fac arareori muncă de prevenire şi de tratare a unor urgenţe minore – la Urgenţe era balamuc.
Medicii şi asistentele abia fac faţă numărului uriaş de cetăţeni care cred că orice se rezolvă aici, ajungând să aştepte cu orele pentru a fi văzuţi de cineva.
Există o procedură de triaj clară, scrisă pe toţi pereţii, care arată în cât timp se intervine pentru fiecare tip de afecţiune sau eveniment medical.
Din păcate, nu toţi citesc…
Mizilicuri şi urgenţe
Evident că se stă la coadă când la uşa Urgenţelor ajung persoane care acuză o hipoacuzie (li se pare că nu mai aud bine cu o ureche), care au o răceală pe care o poate trata medicul de familie sau care pur şi simplu vor să îi vadă un medic pentru că îi doare capul sau îi supără un picior. În tot acest timp, pe uşile de la Urgenţe intră şi ies pacienţi cu adevărat în stare gravă, victime ale unor accidente sau ale unor afecţiuni cumplite.
Colac peste pupăză, ne trezim şi cu câţiva poliţişti care anchetează un accident rutier în care fusese implicată o biciclistă. Şoferul maşinii care a lovit-o are ghinion: a consumat alcool, relevă etilotestul. Până şi o poliţistă clatină din cap a compătimire, căci e vorba despre un tânăr. O femeie se preface că leşină să fie băgată mai repede în seamă; o alta zice că aşteaptă de trei ore, deşi e pe hol de fix 20 de minute; ambulanţele vin şi pleacă, iar gradul de nervozitate creşte. Medicii fac tot ce pot, dar valul de solicitări e mare. Îmi vine şi mie rândul şi sunt înţepat cu vaccinul salvator, după care plec ameţit nu atât de durere, cât de atmosfera încinsă la propriu din holul unde se face triajul care, în fond, face diferenţa între viaţă şi moarte.
Spital nou
Nu pot, aşadar, să nu mă bucur că sunt proiecte în derulare pentru extinderea şi dotarea corespunzătoare a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean şi de la Pediatrie unde ajung anual peste 100.000 de argeşeni. De asemenea, mă bucur că la Mioveni va fi inaugurat pe 5 septembrie un spital nou, ultramodern, aşa cum spune primarul Ion Georgescu. După recepţia lucrărilor va urma semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi angajarea personalului, aici urmând să lucreze aproximativ 400 de oameni.
Ori, aici voiam să ajung: e nevoie de clădiri şi dotări noi pentru spitale. Dar mare atenţie la specialiştii pe care îi angajăm! Degeaba vom avea imobile frumoase şi bine dotate dacă nu vor fi medici şi asistenţi suficienţi şi bine pregătiţi care să lucreze acolo! După cum se vede, e bătaie mare pe urgenţe, iar argeşenii par din ce în ce mai bolnavi…
Un Comentariu
Anonim
Nu ne vorbiti de acest spial,saracii doctor ,asistenti,muncesc muuuuuult mi au lasat copilul 40 de minute ,habar nu aveau ca simtomele copilului meu anuntau un AVC hemoragic l au dus la terapie in coma,vai de mama lor indolenti imi doresc sa treaca si ei prin suferinta noastra,sa simta ceeace am simtit noi,asa sa i ajute dumnezeu!