Cronicile se întreabă adeseori: care este folosul și relevanța studierii istoriei? Asta, desigur, din punct de vedere academic. De ce contează ce s-a întâmplat în trecut? Răspunsul e simplu: nu poți scăpa sau uita de istorie. Domeniul studiază atât trecutul istoric, cât și moștenirea trecutului în prezent. Istoria conectează timpul și încurajează pe oricine să reflecteze asupra acestei axe și a tuturor evenimentelor ce s-au petrecut.
De altfel, toți oamenii reprezintă varianta vie a trecutului. Trăim într-o societată formată din diferite culturi, tradiții și limbi care nu au fost create peste noapte, ci au evoluat în conformitate cu schimbările timpului și cu speranța unor ”rebeli” care și-au imaginat o societate mai bună.
Așadar, hai să privim cum oameni simpli, dar cu potențial imens, au reușit să facă dintr-un vis o realitate a lumii în care trăim:
1. William Shakespeare
În domeniul artei literare, primele scrieri artistice au început să apară în perioada anglo-saxonă a Angliei, după anul 600. Oamenii au început să găsească inspirație în lumea antică și să articuleze cuvinte și înțelesuri noi pentru a-și expune talentul.
Pe la sfârșitul secolului al XVI-lea, William Shakespeare revoluționează arta scrierii teatrale. Cunoscut ca fiind cel mai bun scriitor al limbii engleze, Shakespeare și-a început cariera ca actor. A scris 154 de poeme de dragoste și 37 de piese de teatru în care putem include celebrele lucrări Hamlet, Regele Lear, Romeo și Julieta, și Macbeth. Scriitorul a introdus în viața sa peste 1,700 de cuvinte noi în limba engleză.
2. Mircea cel Mare
În istoria românească, Mircea cel Mare este considerat cel mai important domnitor al Valahiei care a ajutat Țara Românească să ajungă la cea mai mare întindere teritorială în timpul domniei lui.
Mircea cel Mare, cunoscut ca și Mircea cel Bătrân, a profitat de politicile înțelepte promovate de înaintașii săi și a adus prosperitate și stabilitate în Valahia în cei 32 de ani de domnie. Acesta a fost bunicul lui Vlad Țepes, domnitor care are o notorietate globală. Cu toate acestea, Mircea cel Mare a rămas cunoscut în istorie ca fiind un aducător de pace și care a inspirat mulți succesori să-i urmeze căile.
3. Charles Darwin
Naturalistul Charles Darwin este cel care a întocmit teoria evoluției. A început să jongleze cu aceste concepte în timp ce lucra ca naturalist într-o călătorie în jurul lumii și și-a petrecut toată viața în Anglia dezvoltând acele concepte. A publicat faimoasa carte ”Originea Speciilor” în anul 1859 unde explică cum oamenii au evoluat din maimuțele antropoide.
4. Winston Churchill
Legendarul Prim-ministru al Regatului Unit este amintit în întreaga lume ca fiind omul care a ajutat țara sa să iasă victorioasă în timpuri dificile. Pentru foarte mulți, Winston Churchill este un erou, iar discursurile sale motivante sunt printre cele mai faimoase în lume.
Deși a crescut într-un mediu de elită, Churchill nu era plătit pentru poziția pe care a ocupat-o ca Prim-ministru în 1900. Ca să-și câștige traiul, acesta a pornit într-un turneu în care ținea discursuri despre experiențele sud africane. În războaiele pe care le-a purtat, experiența lui de viață împreună cu vastele cunoștințele militare l-au ajutat să inspire o țară întreagă să nu renunțe și să fie puternică.
5. Mahatma Gandhi
Gandhi și-a început cariera ca judecător și în cele din urmă a devenit un politician de succes și un lider spiritual influent. Acesta și-a expus părerile și a negociat cu succes independența Indiei cu guvernul britanic în 1947.
Stilul lui simplu de viață și credința în toleranță l-au creat într-un simbol veșnic al decenței și a păcii.
6. Marie Curie
Marie Sklodowska Curie a schimbat lumea de două ori. Ea este cunoscută ca fiind fondatoarea științei radioactivității – ba chiar a inventat acest domeniu – iar descoperirile pe care le-a făcut au dus la tratamente eficace pentru tratarea cancerului.
Născută în Varșovia, Curie a studiat fizică la Universitatea din Paris unde și-a cunoscut viitorul soț și colaborator, Pierre. Împreună, aceștia au identificat 2 elemente noi: radiu și poloniu, numit astfel după țara ei natală.