Începând cu 01.10.2016, Colegiul Naţional „Zinca Golescu”, Piteşti, Argeş, România, derulează, până la 30.09.2018, proiectul de mobilitate „Abordări inovatoare ale activităţii instituţionale”, înregistrat cu numărul de referinţă 2016-1-RO01-KA101-023901, în cadrul programului Erasmus +, datorită finanţării de 25100 euro obţinută de la Comisia Europeană, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP ).
Scopul acestei acţiuni ambiţioase este de a dezvolta competenţele de comunicare-cooperare şi abilităţile de implementare a metodelor activ-participative de predare-evaluare a disciplinelor Content and Language Integrated Learning (CLIL) ale profesorilor selectaţi, astfel încât la nivelul instituţiei şcolare să se obţină ameliorarea performanţelor în aceste arii tematice la 25% din personal. În plus, proiectul de mobilitate „abordări inovatoare ale activităţii instituţionale” este un mijloc de dezvoltare a internaţionalizării instituţiei noastre şcolare, prin demararea de proiecte strategice în programul Erasmus+.
Temele abordate de misiunile de formare – stagii de formare şi job shadowing – sunt în strânsă corelaţie cu nevoile de dezvoltare instituţională şi, în acelaşi timp, cu obiectivele proiectului şi ale programului Erasmus +, urmărind creşterea calităţii, a excelenţei în inovare şi a internaţionalizării Colegiului Naţional „Zinca Golescu”. Pe de o parte, stagiul axat pe eficientizarea comunicării şi cooperării vizează cadrele didactice din diferite comisii metodice, care au şi responsabilităţi suplimentare ca responsabili/membri ai diferitelor comisii la nivelul instituţiei. Aşadar, prin expunerea semnificativă la comunicare pe verticală şi orizontală, cooperare în echipe de lucru mixte, toleranţă, capacitate de adaptare, diseminare, influenţare şi decizie, sunt perfect compatibili cu profilul participantului la cursul de formare tematic. Pe de altă parte, profesorii de limba engleză recent transferaţi în unitatea noastră şcolară au găsit necesară participarea la cursuri de formare în vederea dobândirii de cunoştinţe de specialitate şi abordări moderne motivante pentru elevi, în demersul didactic la materiile CLIL. Pentru a prilejui schimburi de experienţă la instituţii similare, discuţii productive cu omologi şi alţi factori implicaţi şi de decizie în domeniul educaţional, dar şi asistenţe la ore CLIL în limba engleză, proiectul prevede participarea managerului instituţiei şi a responsabilului comisiei de limba engleză-germană la o activitate de observare / job shadowing în străinătate.
Activităţile de dezvoltare selectate se vor desfăşura la furnizori cu o bogată experienţă în domeniile vizate de proiectul nostru, în ţări precum: Anglia, Irlanda, Portugalia şi Spania şi vor fi o nouă poartă de promovare a instituţiei noastre şcolare, a oraşului în care locuim şi ne dezvoltăm, a ţării noastre în Europa.
„Ne aşteptăm ca prin finalizarea acestui proiect, organizaţia noastră să obţină în scurt timp un staff mai cooperant, dornic de lucru în echipă în vederea atingerii planului de dezvoltare a şcolii, un staff mai comunicativ, tolerant, cu vorbitori de engleză, mai pricepuţi, cu un prestigiu sporit pe piaţa educaţională locală, o mai mare recunoaştere naţională, noi oportunităţi de parteneriate transnaţionale”, ne-a declarat, plină de entuziasm, doamna profesor Aida Grecu, coordonator al acestui proiect de mobilitate a cadrelor didactice, în cadrul programului Erasmus+.
Informaţii detaliate despre proiect pot fi obţinute şi prin accesarea site-ului www.zinca-golescu.ro.