O piteșteancă este campioană mondială la karate: “Am simțit că este dragoste la prima vedere”.
Ana Maria Balaș din Pitești, studentă la secția Japoneză-Engleză a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București, este triplă campioană mondială la karate. La doar 23 de ani, tânăra piteșteancă are un palmares de medalii în domeniul artelor marțiale și este antrenor pentru copii, fapt care o împlinește și îi oferă momente de fericire. Mai multe despre sportiva de succes, în interviul ce urmează.
-De unde pornește pasiunea ta pentru karate?
-M-am apucat de karate la vârsta de opt ani. Fiind un copil foarte energic, am încercat tot felul de sporturi, până să mă decid. Încă de la primul antrenament am simțit că este dragoste la prima vedere. De atunci au trecut 15 ani, timp în care am ajuns să fac sport de performanță.
Titlul obținut la campionatul mondial de anul trecut, unde am luptat pentru prima dată la internaționale – categoria seniori – este giuvaierul de pe coroană. Am participat la Open, am luptat cu țări puternice, precum Danemarca și Suedia. În finală, m-am luptat cu o daneză. A fost o competiție puternică, din care am ieșit campioană.
Sunt antrenoare de cinci ani; pregătesc o grupă de copii. Împreună ne dezvoltăm, creștem și ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă această experiență numită Ashihara Karate. Este minunat să parcurg drumul împreună cu elevii mei. Sunt foarte mândră și de această reușită.
-Cum este să fii o femeie karatistă?
-Sportul m-a ajutat în dezvoltarea atributelor mele de femeie. Practicând artele marțiale sunt mult mai încrezătoare, mai calmă, chiar și mai iubitoare. Mi-a ascuțit și alte simțuri ce țin de sensibilitatea frumosului, muzică, de tot ceea ce înseamnă artă. Culmea…! Calitățile fizice șlefuite la antrenament nu le putem ignora. Mai iau în considerare psihicul bun și valorile morale pe care mi le-a clădit acest sport.
-Ce studiezi?
-Sunt în ultimul an, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția Japoneză-Engleză. Stilul meu în sportul practicat provine din Japonia, de aceea am vrut să studiez japoneza, ca să aprofundez mai mult tot ce ține de această poveste frumoasă – Ashihara Karate. Am vrut să fac legătura între artele marțiale și facultatea pe care le urmez pentru ca viața mea să aibă o singură direcție. O să am licența în vara acesta, după care o să urmez masteratul. O să văd pe parcurs ce îmi rezervă viitorul…
-Care a fost cea mai frumoasă experiență de la concursurile de karate?
-Cea mai frumoasă experiență a fost când m-am aflat împreună cu elevii mei în aceeași competiție. Adică eu am participat și în calitate de antrenor al elevilor mei, și ca sportiv. Am fost împreună cot la cot, ne-am susținut unii pe alții. Am făcut schimb de emoții, sfaturi și încurajări. Faptul că suntem uniți și suntem o familie este cel mai important lucru pentru mine. Acestea sunt cele mai frumoase sentimente și trăiri.
-Ce alte pasiuni mai ai?
-Ashihara Karate este pe primul loc. Însă am și alte înclinații sportive și artistice. În gimnaziu, am fost în echipa școlii de handbal și la liceu, în echipa de baschet. Recent, m-am apucat de kickboxing și MMA. În plus, îmi place foarte mult să dansez bachata și frecventez cursurile de pian, o dată pe săptămână.
-Ți-ai făcut… țintarul?
-În plan sportiv, următoarea țintă este Campionatul Național de Ashihara Karate care va avea loc la Brașov, în perioada 31 martie – 2 aprilie. Urmează Campionatul Mondial care va avea loc pentru prima dată în țara natală, în Japonia. Noi, ca țară, trebuie să dăm, încă o dată, măsura valorii pentru că, la orice campionat internațional, România a ocupat un loc pe podium, s-a clasat chiar și pe locul întâi. În ce privește cariera, mi-ar plăcea să lucrez în domeniul traducerilor sau undeva la o ambasadă.
Sunt recunoscătoare pentru reușitele de până acum și privesc cu încredere în viitor. Îmi doresc să îmi pot atinge adevăratul potențial, să urmez calea corectă și să mă cunosc pe mine însămi, până la finalul călătoriei din viața mea. Îndemn pe fiecare tânăr să facă lucrul care îl împlinește și îi oferă experiențele cele mai frumoase.