Am scris în repetate rânduri că principala problemă a spitalelor din Piteşti nu e neapărat lipsa aparaturii, nici măcar a medicilor, ci comportamentul neadecvat al anumitor angajaţi. De aici, din cauza lipsei comunicării, a vorbelor aruncate fără a fi trecute prin filtrul gândirii, pleacă multe probleme, aşa cum este cea despre care vă voi relata în cele ce urmează.
Internată la Boli Infecţioase cu fetiţa bolnavă, o mămică din Piteşti susţine că, după trei zile de coşmar petrecute la unitatea medicală precizată, copilul a ajuns să sufere de anxietate! Femeia, pe care o cităm cu iniţialele S.C.L., a înaintat conducerii spitalului o plângere pe 25 de pagini. În ceea ce ne priveşte, am făcut o sinteză a faptelor posibile care au avut loc la unitatea medicală din Piteşti.
De la gastroenterită, la anxietate
„Am mers prima dată la SJU Piteşti, la Urgenţe, fiindcă fata mea se simţea extrem de rău. A fost destul de grav, i s-au făcut perfuzii, având gastroenterită. De la Urgenţe ni s-a recomandat să mergem la Infecţioase şi să ne internăm, ceea ce am şi făcut. Am întâlnit un doctor competent şi profesionist, motiv pentru care nici prin cap nu mi-a dat că zilele ce vor urma vor fi de coşmar. Asta până a apărut în prim plan o asistentă care încă de la început a avut un comportament neadecvat, vorbind răstit şi plimbându-ne de colo-colo, inclusiv cu probe coproscopice, ea nefiind în stare să explice clar unde trebuie să mergem şi ce e de făcut. Într-un final, la predarea probelor, nici nu ne-a întrebat de numele pacientului pentru a lipi eticheta pe recipient.
Fetiţa s-a simţit rău şi nu a dormit toată noaptea, iar când în sfârşit a reuşit să adoarmă, a început un megascandal pe hol, cu jigniri aduse pacienţilor. Nu ştiu exact să vă spun cine era, cert este că atunci când am ieşit cu rugămintea să se discute civilizat, să fie altfel gestionat cazul decât cu ţipete, am fost trimisă în salon, că nu era treaba mea. Spre prânz, a intrat în scenă infirmiera de serviciu care, după ce s-a făcut că dă cu mopul prin salon şi nu a curăţat nimic, s-a întors după vreo 15 minute cu o falcă în cer şi cu una în pământ, reproşându-ne mizeria: «Uite, domn’e, ce mizerie aţi făcut!». Adevărul este că fata mea ronţăise nişte sticks-uri şi dăduse câteva firimituri pe jos, dar probabil infirmiera nu le văzuse când a intrat prima dată, chipurile, să cureţe salonul” – a spus doamna S.C.L.
Au înţepat-o de cinci ori…
„În următoarea zi, altă «distracţie»: am mers la analizele de sânge şi, după ce a înţepat copilul de cinci ori fără succes, le-am zis asistentelor să renunţe, că este… contraproductiv. Au spus că nu găsesc vena şi mi-au dat să completez o foaie de refuz. Când au văzut că vorbesc cât se poate de serios şi scriu motivul, au plecat nervoase, cu o privire de… vezi tu până la urmă. Şi am văzut. După ce a făcut perfuziile, din patru asistente niciuna nu vroia să-i scoată branula. Fiindcă, evident, era presiune pe ele; cineva trebuia să o facă. Una dintre asistente a cedat şi a făcut ce trebuia făcut în mod normal fără invitaţie specială.
Asistenta şi infirmiera erau într-un război, parcă nu mai aveau loc una de cealaltă. S-au ciocnit în salon şi au spart nişte flacoane cu sirop, apoi au început, desigur, să se certe. Fata mea, repet, a fost martoră la tot ce v-am povestit şi la ce va urma!” – a continuat reclamanta.
S-a răstit la copil
„Iar dacă până în acel moment nu a fost suficient de speriată, seara a păţit-o cumplit, fiindcă a avut tupeul să se adreseze asistentei care îi adresa jigniri unei alte persoane internate. Copilul meu i-a spus ceva de genul: «De ce faci aşa, nu vezi că e şi ea mămică?» Răspunsul a fost, răstit: «Tu să taci! Mi s-au urcat nervii la cap şi sunt plină de draci!» Fata mea a început să plângă, iar asistenta a încercat să explice că s-a simţit jignită când copilul a spus «nu vezi că e şi ea mămică…». Din această expresie, angajata spitalului a înţeles că fata a făcut-o… chioară”.
Sechele
„Vă scriu ca să nu se mire lumea de ce unii copii rămân cu sechele! Unii copii pleacă din spital cu traume psihice. Văzând ce se întâmplă, am făcut externare la cerere, nu înainte de a completa un chestionar de (in)satisfacţie şi 25 de pagini cu reclamaţii, unde este descrisă în detaliu toată această experienţă groaznică” – a conchis mama fetiţei.
Din ce ne-a relatat, femeia a chemat inclusiv poliţia, fiindcă ajunsese să-i fie teamă în spital, însă, evident, acest caz trebuia soluţionat din interior sau de către o comisie de etică.