Cred că de mult timp, în sala Filarmonicii din Piteşti n-au răsunat, atât de îndelung, aplauzele spectatorilor. A fost răsplata, pentru orchestră, pentru Cezar Ouatu şi Mediana Vlad, pentru concertul special de Paşte, pe care ni l-au oferit, cu „Stabat Mater” („Stătea Mama”), de Giovanni Battista Pergolesi. Ceva special, profund, emoţionant, din registrul căruia dau, nu chiar la întâmplare, un citat: „Maică Sfântă, dă-mi aceasta: fă să port în piept năpasta rănii Răstignitului. Ce chin Cel născut de tine a-ndurat şi pentru mine!”
Sub ninsoarea divină, de petale, din sanctuarul pomicol al Argeşului, sub renaşterea Naturii, sărbătorim Învierea Domnului, aşteptând ca Lumina Lui să ne fi pătruns sufletele. Mai mult nelinişte şi aşteptare în jurul nostru. Fiorul este cu atât mai profund, cu cât vine să estompeze, atât cât se poate, agresivitatea din societate, duşmănii, gălăgii de dimineaţa până seara, alimentate de o politică pe cale să-şi piardă raţiunea, adevărata ei identitate.
Apostolii acestei epidemii, unii de o fragilitate intelectuală evidentă, dar cu căi vocale călite, au tulburat şi ultima săptămână, dând alt sens Săptămânii Patimilor.
De aceea, gândul meu a adăstat adesea în liniştea din Ţara Maramureşului, acolo unde urmaşii dacilor liberi impresionează întotdeauna. Acolo unde, în umbra maiestuoaselor lor Porţi, cu steagul României deasupra capului (fără să fie vreo sărbătoare, fără vreun ordin de undeva), o moroşancă vârstnică te învaţă salutul lor: „Lăudat fie Iisus!” La care se răspunde – „Lăudat să fie în veci, amin”. Este replica binecunoscutului „Doamne ajută!”.
Moroşanul e aprig şi drept, cum e aprig şi la muncă. Munceşte de dimineaţa până seara: la câmp, la vite, în gospodărie, dar e bogat. Bogat în muncă, bogat în merinde, bogat la suflet, că primire ca moroşanul rar ai să trăieşti! Multe maşini străine, semn că tinerii au plecat la muncă, mai spornică, în ţări vestice. Pe frontonul intrării la pensiunea unde am tras scria cu mândrie: „Am fo şom si” („Am fost şi-om fi”).
De câte ori răutatea, agresivitatea, prostia vor să-şi facă loc pe drumurile pe care mă aflu întâmplător, îmi vine în minte şi am în faţa ochilor Poarta maramureşeană… Ca o protecţie, ca un balsam, ca un leac, ca o nădejde de mai bine. Nu le deschid Poarta! Am bătut la ea şi ni s-a deschis într-o vară. Aşa cum, plecând de la Săpânţa, din Cimitirul vesel, dobândeşti o altă dimensiune a Vieţii şi a Morţii, ca şi la poalele bisericii de mai încolo – Săpânţa Peri – cu turla ei cea mai înaltă (a unei biserici din lemn, din Europa), urcând semeţ, parcă spre culmile Domnului…
Smerenia, simplitatea, credinţa, parcă şi un pic de mai multă iubire au luat locul, de Sărbătorile Pascale, gălăgiei cablate în care trăieşte, din păcate, românul în ultima vreme, sub imperiul falsurilor Breaking News, Senzaţional, Ultima oră, Dezvăluiri, Surpriză de proporţii, Şoc! şi al altor făcături. Trag nădejde ca Insula aceea să rămână liberă de aceste nimicuri…
Să rămână Insula de Frumos, de puritate, unul dintre locurile sfinte ale românilor.
Traian ULMEANU
4 Comentarii
Elena Delia
Eu cred ca va ramane o Insula a Frumosului. Ma gandesc, totusi, cu o oarecare amaraciune, cum au reusit oamenii aceia, refractari la „noutatea parvenita”, sa-si pastreze frumusetea launtrica, harnicia, credinta strabuna, obiceiurile, respectul pentru propriul teritoriu etc.. Unul din raspunsuri ni l-ati oferit d-voastra, maestre. Este vorba despre dacii liberi, aceia care nu au fost invadati de „viesparul mediteranean”. Cred ca e principalul motiv, fiindca oare ce este mai graitor decat ADN-ul unui popor, pentru a-i contura un profil socio-psiho-cultural?
Elena Delia
Imi exprim dorinta de a intalni aici comentarii pertinente, cu refrire la continutul acestui editorial, care ne „plimba” prin istorie, prin geografie, prin religia crestina, prin istoria limbii romane, prin sociologie, prin actualitate. Cred ca acele persoane care au chef sa denigreze se vor abtine sa o faca. Aici nu e loc de asa ceva!
arsenie Boca
Este atat de greu pentru opinia publica pitesteana sa vada efortul depus de Jean Dumitrascu, sa-l inteleaga si sa-i ofere acel minim respect generat de determinarea de care a dat dovada. Un om de o sensibilitate extraordinara a reusit sa impuna in Judetul Rosu o adevarata Intifada a bunului simt definit prin Renastere. Omul acesta merita nu numai respectul nostru, dar si un suport moral care sa-l motiveze sa faca mai mult. Ca jurnalist, dumneavostra ar trebui sa-i faceti o statuie din cuvinte sapate in marmura si sa-l vindecati de blestemul afilierii la PSD. Am apreciat articolul si va implor sa ajutati acest om care a facut din latrina PSD din Arges o superba accesorizare villeroy/boch. Existenta Filarmonicii i se datoreaza in proportie de suta la suta. Este singurul om care a impus civilizatia in cel mai mizerabil oras cultural al Romaniei.
Elena Delia Dumitricā
Este adevarat, Jean Dumitrascu are acest mare merit. Nu vad cine ar putea spune contrariul…