Fundaţia „Conservation Carpathia” din Braşov, renumită pentru multele acţiuni ecologiste derulate în ultimii ani, a demarat un proiect unicat deocamdată: a cumpărat 106 hectare de teren grav afectate de defrişările ilegale, pe Valea Vâlsanului, în Argeş, transformându-le în cel mai mare proiect privat de recosntrucţie ecologică din România.
„Acest lucru presupune monitorizarea lotului și a gradului de regenerare, analiza speciilor existente, consultarea arhivelor pentru a vedea care a fost compoziția naturală a pădurii în trecut, evaluarea gradului de eroziune (șanțurile făcute de tractoarele care au scos lemnul se transformă, de cele mai multe ori, în ravene de 2-3 metri adâncime) și centralizarea unui necesar pentru refacerea acelui lot.
Parcela a fost tăiată ilegal acum 12 ani, iar regenerarea naturală a fost puțină, datorită suprafeței mari tăiate abuziv, a pășunatului și a altitudinii mari (1.600m).
Doar 15 ha din cele 106 au fost reconstruite, pe vremea foștilor proprietari. Sunt multe zone tăiate abuziv în perioada 2005 – 2010. Aceste loturi nu au nicio șansă, dacă nu facem ceva”, ne-au transmis cei de la „Conservation Carpathia”.
Iar cei de la „Conservation Carpathia” Braşov chiar fac. Dovadă în acest sens stă acţiunea de zilele trecute. Atunci, alături de personalul şi voluntarii fundaţiei respective, au mai plantat puieţi aproximativ 30 de jandarmi ai Inspectoratului din Argeş, dar şi membrii ai Gărzii de Mediu şi ai celei Forestiere.
Lemne de foc subvenţionate pentru rucărenii săraci
„Proiectul fundației „Conservation Carpathia” este unic în România, datorită filosofiei prea puțin întâlnite în țara noastră: non-intervenția.
Pădurile cumpărate reprezintă patrimoniul organizației românești și intră într-un proces de conservare.
Cu toate acestea, pentru al doilea an consecutiv, …fundaţia (FCC) a ajutat comunitățile defavorizate cu lemn de foc – fag căzut accidental în proprietățile fundației, aproape de sate sau de drumuri.
De asemenea, FCC a subvenționat lemn de foc pentru membrii Obștii Rucăr care au venituri mai mici decât salariul mediu pe economie, cu o singură condiție: lemnele să fie cumpărate cu factură, dintr-o sursa legală”, se arată într-un comunicat de presă al fundaţiei.
Imagini: fundaţia „Conservation Carpathia”