Scriu aceste rânduri nu din oportunism pentru că – vezi Doamne! – se apropie 8 martie. Le aștern pe hârtie stârnit de ce i s-a întâmplat notăriței Ana Stan și de declarațiile sale. Domnia sa a demisionat din Consiliul Local Pitești și – cum a apărut în spațiul public – a fost… demisionată de PNL din rândurile acestui partid. Ei bine, avem de-a face cu o personalitate locală care a încercat să intre în vârtejul politicii, să facă politică cu convingerea că experiența sa de viață, pregătirea sa intelectuală i-ar asigura acea masă critică profesională și morală pe baza căreia să dobândească credibilitate în actele politice. N-a fost să fie și Ana Stan a ieșit – cel puțin acesta este statutul său momentan – din politică.
Mi-au atras atenția declarațiile sale. Nu am să le reproduc cu ghilimele, ci am să le interpretez atent la fondul lor. Acesta se referă la statutul femeii politician, la rolul său în viața politică, la șansele ca o femeie să devină în mod natural o voce în acest domeniu. Apropo de voce, nu ai cum să treci peste intensitatea… vocii senatoarei Șoșoacă! Când Vadim spunea, fără ocolișuri, niște adevăruri evidente, era taxat drept „bufonul regelui” sau extremist. Au rămas ca moștenire amândouă… Numai că „bufonul regelui” aducea în spațiul public și teme delicate de care ceilalți politicieni se fereau. O făceau fie din considerente ce țineau de adevăr, fie pentru că nu aveau suficiente argumente, fie că pentru că se fereau de complicații.
Senatoarea Șoșoacă a adus pe scena politică o prestație la fel de incomodă: imprecații sonore, atitudini de luptător fără prejudecăți, o ubicuitate nemaiîntâlnită. Este prezentă în toate mediile unde se întâmplă ceva: în mijlocul protestatarilor de toate profesiile, depășindu-și uneori statutul de parlamentar. Sau – se poate interpreta și așa – dimpotrivă, acționând cu convingerea că, părăsind fotoliul comod de ales, un parlamentar este mai util în mijlocul oamenilor. Oricum, statutul ei actual se întinde între scandal și un fel special de aduce politica la explorarea României profunde, la ceea ce-l preocupă pe cetățean.
Dar să revenim la declarațiile doamnei Ana Stan. Pleacă din politică dezamăgită nu numai de cum se face politică – cel puțin aici la Pitești – dar și de faptul că bărbații își taie mereu felia mare din deciziile ce urmează să fie adoptate. Evident, se înțelege de aici că acest prim plan, pe care bărbații politicieni și-l arogă și și-l apără, nu este mereu în scenariul meritocrației… Nu am făcut o statistică față de modul în care fiecare partid promovează femeia, dar sunt de părere că nu statistica ar fi convingătoare, ci calitatea alegerii făcute pentru a ocupa o demnitate publică.
Apropo: pe 5 martie este anunțată înscăunarea în funcția de prefect a Emiliei Mateescu. Este o premieră în Argeș!