În această lună, Muzeul Câmpulung Muscel – secţia de etnografie şi artă populară – prezintă un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei: o farfurie-platou, realizată de Nora Steriade (1889-1948), artist decorator. Exponatul a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1952.
Vasele smălţuite, bogat ornamentate şi frumos colorate se foloseau şi odinioară pentru decorarea interioarelor. Arsă în cuptor de două ori şi smălţuită la interior, farfuria expusă la muzeu este lucrată manual la roata olarului, din ceramică roşie; pe fondul bej este decorată cu bleumarin şi maro prin jirăvire, cu cornul şi găitoiul.
Ornamentica este reprezentată de motive decorative des întâlnite în arta populară românească, geometric stilizate (linii, cercuri, puncte, valul), în registre concentrice delimitate de linii circulare. Numele autorului a fost scrijelit pe spatele farfuriei („Nora S.”), alături de o troiţă ştampilată şi de inscripţia „Troiţă, str. Popa Savu 42, Bucureşti”.
Din 1915, Nora Steriade s-a dedicat artelor decorative, având expoziţii de broderie în Bucureşti şi la Paris (Galeria Boudet).
Mirela NEAGOE