Greu de crezut că în acest secol, când internetul şi telefonia mobilă au ajuns peste tot, într-o localitate aflată nu foarte departe de Piteşti încă există locuinţe neracordate la reţeaua de alimentare cu energie electrică.
Într-o astfel de situaţie se află Neluţ Budrea, din Bălileşti, care zilele trecute ne-a trecut pragul redacţiei. Bărbatul nu a venit singur, ci împreună cu soţia şi fiica lor, ca şi cum ar fi simţit nevoia să mai aibă pe cineva alături ca să confirme cele ce avea să ne spună.
Şi-au făcut singuri casă
Deşi au venituri modeste, soţii Budrea muncesc pe brânci pe unde găsesc. Au pus ban pe ban şi în urmă cu patru ani cu forţe proprii şi-au construit o casă cu etaj la marginea satului Priboaia. Cam tot atunci s-a născut şi fetiţa lor, iar părinţii s-au gândit în primul rând la ea când s-au apucat de construire. Şi tot de atunci a început calvarul care nu s-a sfârşit nici în ziua de azi: casa nu este racordată la energie electrică, fiindcă reţeaua de electricitate nu a fost extinsă. Crezând că e o problemă de moment, Neluţ Budrea a achiziţionat un generator, dar după ceva timp aparatul a cedat. Au trecut doi ani de atunci şi casa acestor tineri a rămas neracordată. Iar ei şi fetiţa lor trăiesc tot în bezna care, după cum se prezintă situaţia, s-a răsfrânt şi asupra autorităţilor.
La lumina lumânării
„De doi ani trăim la lumina lumânării, a lămpii sau lanternei cu teama că în orice moment locuinţa poate fi cuprinsă de incendiu. Copilul nostru nu ştie ce-i ăla televizor decât din vecini, nu putem folosi un frigider în care să putem ţine mâncarea. Doar cine nu trăieşte ca noi nu întelege cât de greu o ducem. Fata va creşte, va trebui să meargă la şcoală. Cum va reuşi ea să înveţe dacă nu vom avea curent electric? La lumânare sau la lampă ca în urmă cu un secol? Şi eu plătesc taxe şi impozite la fel ca ceilalţi săteni, dar nu am lumină-n casă. De la primărie mi s-a promis că se va extinde reţeaua, că s-au alocat fondurile necesare, dar nu s-a schimbat absolut nimic şi de aia cred că e vorba de rea-voinţă. Nu doresc decât să aducă şi să instaleze stâlpii, că în rest plătesc eu tot, numai ca noi şi fetiţa noastră să avem condiţii civlizate de trăit”, ne-a declarat plin de supărare Neluţ Budrea. Omul ne spunea că a fost şi la furnizorul de electricitate. Acesta i-a dat adresă oficială în care se precizează că este obligaţia administraţiei locale să se implice în extinderea reţelei electrice. Se aminteşte şi de nişte termene, dar vorbele nu ţin loc de curent electric, context în care Neluţ Budrea e decis să se adrese instanţei de judecată, pentru a obliga administraţia locală să rezolve problema.
Gunoiul, în faţa casei
În altă ordine de idei, bărbatul şi-a exprimat încă o nemulţumire, şi anume aceea că în faţa casei sale a fost amenajată o platformă de gunoi. Asta n-ar fi tot fiindcă peste stradă e şcoala, iar când e cald afară, mirosul devine insuportabil. Ce n-am înţeles foarte bine e dacă platforma a fost amenajată înainte, sau după ce şi-a construit casa. Oricum nu e deloc plăcut să stai cu gunoiu-n faţa curţii, mai ales că resturile alimentare atrag câini care în unele situaţii pot deveni agresivi.
Aşa cum am precizat, situaţia lui Neluţ Budrea este cunoscută administraţiei locale, de la care aşteptăm un răspuns avizat.
Val. NICOLAU
Un Comentariu
Puiu
Dacă în 2017 această familie nu are curent electric, şi câte or fi la nivel naţional, ei când ajung oameni civilizaţi? Şocant este faptul că din articol reiese că acest Neluţ Budrea nu este unul dintre cei care stau cu mâna întinsă la ajutor social. Fotografia spune totul despre ei. Merită ajutaţi, domnule primar!