La Piteşti, arşiţa verii este domolită prin… artă, setea de frumos fiind potolită de expoziţia prilejuită de închiderea Taberei naţionale de creaţie plastică, pictură-grafică „Ion Gheorghe Vrăneanţu”. Tablourile în tuşuri de răcoare şi fiori de mister sunt înfăţişate, în toată splendoarea lor, la Casa Cărţii.
La ediţia din acest an a taberei au participat artişti de calibru, precum: Mara Diaconu şi Augustin Lucici din Piteşti, Alina Dumitrescu din Bucureşti, Lucia Călinescu din Târgu Mureş, Adina Mocanu şi Vioara Dinu din Bistriţa, respectiv Maria Koiciu din Constanţa.
Câine
Mara Diaconu ne invită să (re)descoperim frumuseţea Parcului Ştrand, structurile vegetale fiind pictate în nuanţe reci, de verde şi albastru. Într-una din pânze îşi caută răcoarea, pe o alee umbroasă, câinele Blacky. Din cauza arşiţei, căţelul de rasă, care i-a servit pictoriţei drept model, este… pleoştit şi cu limba scoasă de-un cot.
Arteziană
Briza expoziţiei este adusă de fântâna arteziană din Piaţa „Vasile Milea”, cu stropi de apă ce irizează în curcubeu, ce i-a fost muză Mariei Koiciu. În căutarea Piteştiului vechi, artista a redat în tonuri palide, blurate, liniştite şi două case care i-au atras atenţia: una de pe strada Trivale, cu cerdac, şi alta de pe Teilor, cu iz patriarhal.
Prune
Vioara Dinu ne face poftă cu… prunele bistriţene înfulecate după ce au fost reproduse pe pânză. Artista a imortalizat pe pânză peisajul observat din camera sa de hotel; şi-a pus şevaletul pe balcon şi a pictat parcul central, statuia, o aripă a muzeului etc. Autoarea lucrărilor a spus că, actualmente, este preocupată de transpunerea ideii de textilă în pictură.
Catedrală
Pe Alina Dumitrescu a inspirat-o nocturna din Piteşti; a zugrăvit Catedrala „Sf. Gheorghe” în tonuri întunecate şi pline de mister.
Râu
Unul dintre tablourile Adinei Mocanu are o idee… sinistră, fiind pictat după o recentă tragedie petrecută la Piteşti. Viaţa unui om a fost curmată de râul învolburat, în care se reflectă soarele sângeriu… Brrr! Asta sugerează una dintre lucrări.
Cerdac
Fiori pe şira spinării sunt provocaţi, oarecum, şi de iedera ce-atârnă de-un cerdac, precum o… coadă de crocodil, detaliul fiind imortalizat pe pânză de Lucia Călinescu.
Mulţumiri
Sufletul taberei, Augustin Lucici, a fost inspirat de clădiri: Casa Cărţii, Colegiul „Zinca Golescu”, imobile de pe străzile Egalităţii, Unirii, Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Maestrul a ţinut să-i mulţumească, în mod special, conducerii Centrului Cultural Piteşti, pentru sprijinul acordat în derularea proiectului artistic derulat de Primăria Piteşti şi Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Mirela NEAGOE