Ca urmare a avertizărilor meteorologice, cu temperaturi peste 35 grade Celsius, evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18! În ceea ce urmează, Sorina Honțaru, şefa Direcției de Sănătate Publică Argeș, reia sfaturile pentru a trece cu bine perioada de caniculă.
DSP Argeș recomandă
Beți un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. Este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri, în special apă și sucuri naturale), fără a aștepta să apară senzația de sete. Rețineți că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Consumați zilnic fructe şi legume proaspete (pepene galben și roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
Evitați consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, precum și a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri carbogazoase) pentru că acestea sunt diuretice.
Aerisiți încăperile dimineața și seara când temperaturile sunt mai scăzute, acoperiți ferestrele cu jaluzele, draperii, storuri etc. Reglați aparatul de aer condiţionat astfel încât diferențele de temperatură interior/exterior să nu fie foarte mari (nu mai mult de 5 grade Celsius!); ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.
Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecțiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente. În cazul aparitiei unor simptome ca dureri de cap, amețeli, senzație de vomă, dureri abdominale, scaune diareice după supraexpunere la soare, adresați-vă imediat medicului!