Zilele trecute am stat de vorbă cu Ion Mihăilescu, premiat la Gala „Premiilor de Excelenţă” ale ziarului „Argeşul” pentru activitatea din cadrul Consiliului Judeţean, în perioada în care a condus instituţia (1996 – 2004). Economist de profesie, fostul preşedinte al CJ Argeş a făcut bilanţul anului 2017 care, deşi arată bine conform datelor statistice evidenţiate de guvernanţi, pare doar un tobogan pe care vom aluneca şi va trebui să facem faţă unei noi perioade extrem de dificile.
Îngropaţi în datorii
„Politica fiscală relaxată, cotele mici ale şomajului şi măsurile salariale aparent în favoarea populaţiei (n.r. – creşterea salariului minim) vor duce la o inflaţie galopantă, iar creşterea economică nu va putea fi susţinută pe termen lung. Lipsa investiţiilor autohtone, stimularea importurilor în detrimentul exporturilor şi deficitul de personal calificat ne vor adânci şi mai mult în datorii. Desigur, ne lăudăm cu o creştere economică de peste 6% (mai precis, conform ultimelor estimări, este situată la 6,1%), însă tot la finele acestui an ne-am trezit cu un deficit de cont curent de aproape 5 miliarde euro! Este un deficit mai mare cu peste 55% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016. Iar datoria publică a depăşit fabuloasa sumă de 35 miliarde euro, cu aproape 6% mai mult decât la 21 decembrie 2016. E o iluzie că avem un motor de bunăstare. De fapt, e un bumerang. PIB-ul crescut este pe fondul unui consum otrăvit, bazat pe producţia din import. Cât despre realizările la nivel local, am remarcat că s-au făcut mai mult contracte pentru organizări de zile festive decât investiţii. Ne îndreptăm spre o criză majoră şi o foame acută de resurse la nivelul UAT-urilor” – a spus Ion Mihăilescu.
Sărăcie lucie
De aceeaşi părere este şi Nicolae Văcăroiu, fostul preşedinte al Curţii de Conturi a României.
„Suntem condamnaţi să construim un kilometru de autostradă de trei ori mai scump şi cam de trei-patru ori timp mai lung decât se realizează în altă parte. Din cauza asta cheltuim mulţi bani, în timp ce bătălia politică e oarbă, fără o strategie bine pusă la punct. Iniţiativele legislative creează perturbaţii majore în economie. Creşterea poate să fie şi de 8%, câtă vreme contribuţia la buget e undeva la o treime din această creştere. Personal, mă bucur că am reuşit să realizăm o serie de lucruri frumoase în judeţ. Pe timpul lui Mihăilescu formam o echipă, plecam împreună în toate localităţile, vedeam ce e nevoie, ce trebuie făcut. Au rămas nerezolvate proiecte precum cea de-a doua bretea ocolitoare a Piteştiului.
Sunt un om optimist, dar am dezamăgirile mele. La Curtea de Conturi, unde am lucrat cu maximă transparenţă şi am adus la bugetul de stat 5 miliarde euro, s-au făcut presiuni politice, iar instituţiei i-a fost tăiat bugetul, s-au blocat posturile, i s-au interzis anumite drepturi, iar acum se văd consecinţele.
Puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut foarte mult. La ora actuală, gradul de sărăcie se constată la circa 50% din populaţie. Asta în timp ce media europeană e undeva la 17%, iar în ţările dezvoltate e de 7-8%.
Noi trebuie să fim în continuare activi, dar nu prin proteste în stradă şi dezbateri la TV, ci prin strategii de dezvoltare a capitalului autohton românesc. Investiţiile străine sunt bune, sunt necesare, dar sunt complementare. Noi trebuie să ne dezvoltăm forţele proprii” – este de părere Nicolae Văcăroiu.