O companie globală cu sediu și în Pitești va da afară mai mulți angajați pentru că a implementat AI?
Endava, care avea peste 4.300 de angajați în România anul trecut, cu 5% mai puțin decât în 2022, anunță într-un comunicat de presă că a încheiat “un parterneriat strategic cu OpenAI pentru a implementa licențele ChatGPT Enterprise pentru toți cei peste 11.000 de angajați din întreaga lume“. Potrivit aceleiași surse, compania se va “concentra pe utilizarea modelelor avansate de limbaj ale ChatGPT, precum și a capabilităților sale de a îmbunătăți operațiunile, a stimula inovația și a ajuta la obținerea unui impact accelerat pentru clienți“.
Endava s-ar afla într-un proces de restructurare a numărului de angajați în România, conform surselor din piață citate de Economedia.ro și Wall-Street.ro, dar și a informațiilor vehiculate în interiorul comunităților online de programatori: “Confirm. Am lucrat acolo, în martie au dat afară echipe întregi. S-a mai dat și în mai – și restul pleacă ei de când s-a auzit ca noul VP infra [infrastructură n.r.] este un indian“, comenta un utilizator al rețelei Reddit în urmă cu două luni. Mai multe emailuri au fost trimise către Endava în care am cerut poziții vis-a-vis de zvonurile privind concedierile, însă nu am primit niciun răspuns până la data publicării prezentului articol.
În luna martie a.c., am publicat rezultatele unui studiu despre starea pieței IT din România, conform căruia, 45% dintre respondenți spun că firma lor este în prezent în proces de restructurare. Cca un sfert din cei care au ales să menționeze angajatorul lucrau la Endava. Mai multe detalii despre sondaj aici.
Înseamnă că Endava va da afară și mai mulți angajați pentru că a implementat AI? Nu știm. Dar ne putem uita la ce au făcut alte companii tech la nivel global. SAP a anunțat la începutul anului că renunță la 8000 de angajați pentru a-și concentra eforturile în zona AI. După acest anunț, și-a informat angajații că va începe implementarea unei noi politici de revenire la birou, motiv pentru care 5000 dintre aceștia și-au exprimat nemulțumirea printr-o scrisoare adresată managementului.
CEO-ul Google, Sundar Pichai, își avertizează angajații să se pregătească pentru mai multe concedieri în acest an, deoarece compania realocă resurse către Inteligența Artificială.
În mai 2023, IBM a anunțat că va suspenda angajările pentru rolurile care ar putea fi înlocuite de Inteligența Artificială, cca 26.000 de locuri de muncă.
Dacă acești giganți au ales să renunțe la o parte din forța de muncă pentru a-și redirecționa resursele către AI, valul de concedieri din piața locală de IT, dar și global, este mai degrabă efectul supraangajării din perioada pandemică (2020 – 2022), când companiile investeau masiv în digitalizare, în toate domeniile. Doar în 2024 au fost concediați peste 126.000 de angajați din companii tech din toată lumea.
Cert este că AI-ul a început deja să provoace schimbări în modul în care sunt create produsele software: de la rapiditatea cu care scrie cod și automatizarea unor task-uri repetitive, la generarea de soluții la diverse probleme – ce-i drept, bazându-se pe modele și date deja existente.
Sursa: digital-business.ro