Patologia dermatologică este atât de vastă, încât nu cred că există în lume un singur specialist care să o stăpânească în integralitatea ei.
În 1977, anul când, alături de alți 20 de medici care optasem la secundariat pentru această specialitate nebănuit de complexă, marele profesor universitar Pavel Vulcan, o somitate europeană a domeniului, ne-a spus: „Nu vă va fi ușor.
Trebuie să vă descurcați în fața a câtorva mii de boli, să fiți tobă de teorie, dar să aveți și o memorie vizuală foarte bună. Altfel, niciun diagnostic nu-i greu de pus când ai bolnavul în față. Cu o condiție: să te gândești exact la el”.
Am consultat, în urmă cu puțin timp, o femeie în vârstă de 60 de ani. Pe un deget și pe fața dorsală a mâinii drepte avea două tumorete de culoare roșie-violacee, puțin reliefate față de pielea normală și de mărimea unui bob de mazăre. În patru decenii de carieră dermatologică, un asemenea caz am văzut cam o dată la zece ani.
Îmi amintesc de unul de acum 20 de ani: un apreciat profesor, bărbat chipeș, în vârstă de 50 de ani, s-a prezentat cu o asemenea tumoretă localizată pe obrazul drept. Mi-a spus că se teme să nu fie un pui de cancer. L-am liniștit, după care l-am rugat să-mi răspundă la două întrebări: dacă are vreo gospodărie la țară, iar acolo are și o vacă. Răspunzându-mi afirmativ, următoarea întrebare a fost: obișnuiți să o mulgeți? „Da! E plăcerea mea. Dar ce are asta cu buba din obraz?”
I-am explicat: ați contactat boala „nodulii mulgătorilor”. Este de natură virală. Pe uger, vacile au, uneori, negi ce se pot transmite la cei care le mulg. La fel se întâmplă cu ugerul oilor și al caprelor.
Boala a fost descrisă în 1898. Nu se transmite de la om la om. Apoi mi-a mărturisit cum, așezat pe un scăunel, recent, s-a băgat mult sub burta vacii, încât obrazul s-a lipit de ugerul pe care a văzut câteva „guguloaie”.
Leziunea i-a fost electrocauterizată.Povestea cazului recent: „Nu am vacă, oi sau capre. Dar un cioban, care mi-e rudă, mi-a dăruit un ieduț care nu a supt de la mă-sa decât trei zile. Când îl hrăneam cu biberonul, am văzut că are niște bube pe bot de care m-am atins, fără să bănuiesc despre ce-i vorba”. Păi, tocmai asta încercam să vă spun în aceste rânduri. Spre știință!