Nu este nimic nou: nunta lui Simion – AUR a fost transmisă pe Facebook. Televiziunile și-au făcut un obicei (bun? rău?) de a transmite nunți în palate, pe străzi, în acareturi de lux, înmormântări cu care mortuare în urma cărora vine un șir lung de mașini, cum n-ai să vezi atâta concentrare de ambiții pe patru roți nici pe Champs-Élysée, nici în Madrid, Londra… Nu scriam despre asta, dar o știre post-festum – deci după ce toți au mâncat și au băut cât au vrut și-au plecat de unde au venit – ne informează că a rămas neconsumată o cantitate imensă de „pregătire”.
Chestia asta mi-a adus aminte de comentariile de la facultate, la seminarul respectiv, citind descrierea Raiului, din cunoscuta operă a lui Ion Budai – Deleanu: „Râuri dă lapte dulce pă vale/Curg acolo şi dă unt păraie,/Ţărmuri-s dă mămăligă moale,/Dă pogăci, dă pite şi mălaie…/O, ce sântă şi bună tocmeală!/Mânci cât vrei şi bei făr’ osteneală”. Într-adevăr, imagini live sau fotografii „după” înfățișează bărbați și femei, veniți – vorba lui Budai-Deleanu – „cu rânza goală”, cum se îndopau care cum apucau, căci – iar cităm – probabil aveau de unde, pentru că era „șipot de răchie”, „baltă de vin”; nu ne-am dat seama dacă „Dealurile și coastele toate/Sunt dă caș, dă brânză, dă slănină”… Altfel, a fost o nuntă programată a fi „nunta anului”, în care adevăratul eveniment a fost unirea creștinească a destinelor a doi tineri. Casă de piatră!
La sfârșitul ei, s-a strigat și „Simion – președinte!”. Ce nu se înțelege este faptul că, totuși, nu poți ieși președinte dintre fripturi, brânză, vin și (chiar) lăutari buni! O fi fost o campanie electorală suis-generis? Poate! Noi însă, ne întoarcem în istorie – nu în ficțiunea literaturii – și ne amintim că Zelea Codreanu, în Crângul Focșanilor, a avut o exclusivitate neatinsă la Măciuca: ar fi participat între 80.000 și 100.000 de nuntași. La sfârșitul acesteia, Codreanu și-a anunțat candidatura la deputăție din partea Ligii Apărării Național-Creștine, dar… n-a fost să fie!…
Oricum, politica românească și-a adăugat, în augustul din trecut, încă un show, la care au participat și câțiva „influenceri”, ziariști cunoscuți drept formatori de opinie… Unii se pot întreba, așteptând răspunsuri pozitive: a fost „cool”? A fost „trendy”? A făcut „rating”? A fost – pe scurt – o zi de pomină! La Măciuca a curs parcă lapte și miere din „Cornul abundenței”. Asta s-a vrut! Putea fi doar o nuntă, fără „punerea în scenă” care a șocat opinia publică și a rămas în istoria politicii românești.
Un Comentariu
Un cetatean
Ca de obicei, astia de aici comenteaza si ei evenimente deja iesite din atentia publica de ceva timp. Nu m-ar mira sa vad comentarii despre faraonii Egiptului, sau despre taierea viilor pe vremea lui Burebista!