Da, n-aș vrea să dramatizez răutăcios climatul în care a început campania electorală, cu startul furat, dar nici să trec cu vederea niște lucruri, unele abominabile, altele abjecte. Știu, e vremea „spălatului rufelor” în văzul tuturor, public, dar chiar nu văd rostul „cântării” pe o largă și mizerabilă claviatură, al dezinformării grosiere, cu masca pe față. Adică sub semnul anonimatului. Fără pic de răspundere, cu speculații, cu amenințări, cinism politic nătâng, cu falsificări grosiere.
De pildă, chiar nu știu cui a folosit „hotărârea” din 6 august privitor la carantinarea Piteștiului și a localităților limitrofe? O minciună ordinară, cine a făcut-o s-a ales cu niște înjurături, apăsate și meritate. Așa cum le-am auzit eu, timp în care mi s-au cerut lămuriri dacă e Piteștiul în carantină sau nu. După ce am vorbit cu prefectul, care m-a asigurat că a dezmințit fak-news-ul, mi-am asigurat interlocutorii că pot să-și trimită copiii în străinătate fără probleme. Medici fiind, veniseră și ei în vacanță, acasă la părinți, iar acum se treziseră cu o mare belea pe capul lor. Ce vină aveau oamenii aceștia? Să fie doar un derapaj de gândire al unor propagandiști de la partidele balama, sau este vorba de neprofesioniști în ale propagandei? Cui a fost de folos această minciună, cine a aplaudat-o și… votat-o? Au fost depistați mincinoșii? Ce pedeapsă au primit? Îi putem afla și noi, publicul larg?
Credem încă în capacitatea de recuperare și de echilibrare a societății noastre. Morală, intelectuală, economică. Pe ideea asta a bătut o vreme monedă și dl. Dan Manu, dar n-a reușit să facă mare lucru. Poate că și de asta PSD nu l-a mai susținut. Altminteri, avem inteligențe, energii, idei. Chiar și soluții. Or, eu, unul, ca alegător, pe ăstea le văd promovate, concret, aplicat la fiecare localitate. Pe ăstea le vreau. Nu manifestări propagandistice, afișe cu îndemnuri universal valabile de genul: sunt omul care se ține de cuvânt, care dă siguranță, inspiră încredere bla, bla, bla! Din păcate, și unii dintre gazetarii noștri „ronțăie” subiecte răsuflate, subțirele, cu iz de scandal, în loc de a dezbate problemele majore cu care se confruntă o localitate sau alta. Nici conferințele de presă nu sunt mai breze. Teme subțiri, indirecte, șicane, neprofesioniste.
Repet, n-aș vrea să dramatizez răutăcios, dar în plină criză de pandemie, fiecare candidat la primărie ar putea să dea măsura istețimii sale, abordând acest subiect. Dar în loc să ne convingă că vor și pot să controleze situația, majoritatea se limitează să-și fluture viața prin ochelari autobiografici care, unii, trădează apucături… cleptomane. Ne trage de mânecă ANI, la fel Justiția, ca să nu mai vorbesc de societatea civilă – câtă e și ea! – care ne arată cu degetul, ne arată obrazul.
E rușine, să ne vedem de treaba noastră, că e publică, nu e de dijmuit, de jupuit. Degeaba! Unii îngroașă obrazul și dau buzna să se ocupe ei de „binele” societății. Dar, cum s-a văzut, mai degrabă se ocupă de binele lor. La urma urmei, aceste rânduri scrise pentru ei par să nu mai aibă niciun efect. Nu-i mai ating. Și, atunci ar putea s-o facă altcineva? Da! Cei care, la rândul lor, îngroașă obrazul și-i pun pe listă, cu gândul că vor fi atrase mai multe voturi. Căci, cum se spune, cu votul măsluiești totul.
Mă întreb, sincer, dacă după 30 de ani de democrație n-am putea să mergem pe rețeta normalității, a bunului simț, nu a politicii care, de multe ori, se dovedește ipocrită? Să nu-i mai băgăm în seamă pe cei care au făcut nefăcute. Las că ei se dau de ceasul morții că sunt nevinovați. Poate că unii și sunt, dar în sat, în comună, în oraș, în județ, în țară s-a isprăvit rezerva de oameni pricepuți? Și fără pată? Nici vorbă! E inepuizabilă, dar când selectăm niște oameni trebuie să ne gândim și pe mâna cui ne dăm. Că pe mâna lor vom merge patru ani. Și, la urma urmei, dacă-i acceptăm, noi vom fi de vină.
Sigur, nu suntem noi primii care tragem semnalul de alarmă. Asta s-a întâmplat la începutul mai fiecărei campanii electorale. Că s-a mers și pe ideea de a fi preventiv. Să prevenim o alegere proastă, în loc să ne dăm cu pumnii în cap patru ani. Că nu l-am ales pe cel harnic, gospodar, priceput, cu glagorie ș.a.m.d. Mai bine să deschidem bine ochii acum, nu după ce comuna, orașul, țara s-au dus de râpă.
2 Comentarii
Anonim
Nici noi !
Aloe Vera
De l-am sti/percepe pe cel mai bun, ce bine-ar fi ; nu culoarea politica-i esenta, ci omul-om !