O dovadă că, uneori, guvernanţii nu vizează România profundă, pe care n-o cunosc îndeajuns, adică problemele reale – mari sau mici – ale comunităţilor locale o reprezintă Memorandumul pe care Guvernul Cioloş îl lasă moştenire şi care vizează Parcul Naţional Munţii Făgăraş.
Ideea, patronată de Ministerul Mediului, a apărut oarecum bizar. În primul rând, iniţiativa ministerului este ceva ce vine de sus în jos, nedemocratic, fără consultarea comunităţilor locale, fără puncte de vedere ale instituţiilor abilitate în domeniu şi care funcţionează în judeţe.
Este, repet, ciudat, pentru că ideea ar pune într-un context radical nou – social, cultural şi economic – numeroase localităţi (neconsultate).
Deja Fundaţia „Conservation Carpathia”, conform celor de la „Nostra Silva” (Pădurea Noastră), deţine16.000 de hectare de pădure. Locuitorii din Rucăr, Dragoslavele, Dâmbovicioara ştiu foarte bine modul de operare în cumpărarea pădurilor, a terenurilor din acest habitat.
În al doilea rând, iniţiativa vizează, de fapt, proprietăţi private în majoritate, ceea ce spune mult despre respectul faţă de acestea. Şi mai este ceva: munţii Făgăraş sunt încadraţi deja în situl „Natura 2000 Munţii Făgăraş”, arie cu regim protejat.
„Argeşul” a găzduit opinii autorizate în legătură cu acest subiect, cu consecinţele majore ale iniţiativei pentru locuitorii din zonă. Sunt multe întrebări legate de eventualul Parc Naţional. Cele mai multe vizează interdicţiile ce acompaniază noua structură. Învelită în argumente ecologice, argumentaţia ministerului nu pare a avea în vedere, cel puţin din punct de vedere economic, consecinţele dezastruoase pentru comunele limitrofe.
Chiar Fundaţia „Conservation Carpathia” este privită cu suspiciune. Cei din zonă se gândesc la relaţia lor seculară cu muntele: oierit, păşunat, creşterea animalelor, meşteşuguri legate de domeniul lemnului şi altele.
Suspiciunile – punctează cei din zonă – sunt întărite şi de legăturile dintre membri ai „Conservation Carpathia” şi Ministerul Mediului, promovaţi aici ca factori decizionali…
Sub ideea nobilă a protejării mediului (cu care suntem, în principiu, de acord), se pot declanşa adevărate drame, pentru că interesul local şi cel naţional sunt insuficient protejate.
Cerem, de aceea, ca noii parlamentari argeşeni, indiferent de culoarea lor politică (în campanie se declarau toţi aproape de oameni!), să ceară noului minister, noului Guvern o dezbatere serioasă în teritoriu, în prezenţa proprietarilor, a localnicilor, a autorităţilor locale, pentru a avea o imagine clară asupra situaţiei.
Oricum, Memorandumul, prin prevederile sale, depăşeşte, ca interes, zona locală şi intră în zona de INTERES NAŢIONAL. Aş zice că nimeni, din orice poziţie decizională, SĂ NU SE JOACE CU FOCUL!
Traian ULMEANU