Ieri, la emisiunea „Subiect de presă” de la Antena 1 Piteşti, realizatorii Cristina Munteanu şi Mihai Golescu l-au avut în platou pe profesorul Dumitru Tudosoiu, inspector şcolar general. Invitatul a scăpat de… execuţia publică, fiind salvat nu de clopoţel, ci de rezultatele bune de la examenele naţionale din acest an.
A fost mai uşor în acest an?
Pilonii emisiunii au fost procentele de promovabilitate din această sesiune: 78,33% la evaluarea naţională (rezultat final) şi 76,28% la bacalaureat (înainte de contestaţii).
Întrebarea zilei a fost aruncată precum o mănuşă: „Dacă notele au fost atât de mari în acest an, înseamnă că avem profesori mai buni, avem elevi mai deştepţi, subiectele au fost prea uşoare sau comisiile de examen au fost – şi la evaluarea naţională, şi la bacalaureat – mai indulgente?”
În acest an şcolar am avut de departe cele mai bune rezultate obţinute la examenele naţionale din istoria recentă a Argeşului. Şeful Inspectoratului Şcolar Argeş a explicat cum s-a ajuns la acest „record”: „La liceu, corpul profesoral este, în principiu, acelaşi, cu mici modificări, în funcţie de nevoile reţelei de şcolarizare. Materia este aceeaşi. Diferenţa o face, cumva, implicarea pe care toţi cei responsabili o au în sistem. De fapt, e vorba de mentalitate… Implicarea este firească sau… conform fişei postului, dar noi am fost dezobişnuiţi cu elementul de «a ne face treaba aşa cum trebuie». Deci, am intrat în normalitate, n-am făcut minuni”.
La numirea sa în funcţie, inspectorul şcolar general a avut o strategie, a aplicat-o şi iată că acum culege roadele. În anul şcolar 2014-2015, promovabilitatea la bac a fost de 68,43%, în 2015-2016, de 71,57%, iar în 2016-2017, de 76,28%. „Este o utopie să crezi că vom ajunge vreodată la 100%, însă putem creşte de aici încolo procentul de promovare la bac, vorba aceea, câte-un pic, pic…”, a spus încrezător D. Tudosoiu.
Triunghiul şcoală-familie-elev
Diferenţele între generaţiile de elevi există, dar sunt sensibile. Părinţii sunt extrem de importanţi în educaţia şi în felul în care sunt parteneri lângă şcoală – pentru copiii lor, evident. „Şcoala nu se face de una singură! Indiferent cum ar fi, putem să avem… University of Cambridge la Piteşti, fără aportul elevului, al beneficiarului, şi fără sprijinul familiei acestuia nu poţi face educaţie. Suntem într-o strânsă legătură în acest triunghi şcoală-familie-elev”, a punctat invitatul emisiunii.
La promovabilitate, Argeşul se clasează peste media naţională. „Pentru bunele rezultate din acest an, felicitările le merită elevii care au fost în prima linie, familiile lor care le-au asigurat banii – inclusiv pentru pregătirea suplimentară. Şi cu modestie afirm că merită să fie felicitaţi şi profesorii, precum şi întregul sistem naţional de învăţământ”, a completat domnul Tudosoiu.
După… marşul triumfal al rezultatelor excelente obţinute în această vară fierbinte de către elevii argeşeni, şeful Inspectoratului Şcolar Argeş a încheiat emisiunea „Subiect de presă” cu un adevăr care doare: aproape o mie de absolvenţi de liceu din judeţ au luat la bac note sub 5 şi cam tot atâţia au dat-o în bară la evaluarea naţională. „Nu se poate să predai o foaie goală după atâţia ani de şcoală!”, a rostit cu ciudă „generalul”.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Puiu
Eu cred că invitatul n-a scăpat de execuţia publică. Aştept atacul celor care nu-l iartă de câte ori au ocazia şi care fac parte tot din sectorul de învăţământ.Nici nu-l condamn, nici nu-l apăr, pentru că nu ştiu care este realitatea , dar nu pot să înţeleg de ce realizatorii emisiunii nu au amintit tangenţial de atacurile la care este supus şeful ISJ. Nu pot să mă bucur nici de creşterea procentelor de promovabilitate, pentru că sunt contrazise de realitate.Pe măsură ce comportamentul elevilor în societate este din ce în ce mai jalnic,este clar că nivelul educaţiei nu a crescut. Ce să înţeleg prin pregătirea suplimentară? Cum i-au ajutat părinţii mai mult? Să nu ne grăbim cu felicitările! Oare cadrele şi-au mărit interesul la clasă în ideea că li se vor mări salariile?Argeşul se clasează ,spune domnul Tudosoiu, peste media naţională, dar ce spune domnul Gabriel Lixandru, în editorialul de ieri şi-n comentariu, este pentru mine mult mai credibil.Nu vreu să afectez copiii buni, care învaţă şi pe care-i felicit din toată inima! Vacanţă plăcută!