…Dar nici mult nu mai aveau. Dezbaterea televizuală de luni seară între cinci dintre cei mai vizibili candidaţi la viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa a durat o veşnicie şi în cele din urmă a fost utilizată de mulţi ascultători ca somnifer. Reprezentantul Partidului Socialist al lui Francois Hollande, de cinci ani preşedinte în funcţie, a trebuit să respire adânc pentru a nu fi sufocat de consecinţele acesteia.
Singura femeie prezentă printre candidaţi, Marine Le Pen, a vorbit despre o „explozie de insecuritate, de violenţă şi de spargeri”, care sunt, în opinia ei, consecinţele anilor de „laxism”. Ea a afirmat că este pentru „suprimarea ajutoarelor sociale acordate părinţilor de minori recidivişti, faţă de care părinţii nu şi-au făcut datoria educativă”. Vom face economii substanţiale dacă aşa ceva se aplică mai ales în unele mahalale ale oraşelor aflate sub conducerea moscheilor. Sau aproape. Răspunsul lui Benoît Hamon a fost că ea ar fi „drogată cu fapte diverse. Dar sunteţi candidată la preşedinţia Franţei şi găsesc că această poziţie nu e foarte serioasă”. Le Pen l-a întrerupt imediat: „Această situaţie vă obligă să deschideţi ochii.”
Apoi, oamenii care vor să se ocupe de viitorul meu şi al celor doi copii şi patru nepoţei ai mei au trecut pe registrul umoristic. Ei se credeau tot în bătălie electorală. Marine Le Pen perora despre… banalităţi de răzbunare. Suntem expuşi „dezvoltării fundamentalismului islamist”, trebuie să vedem „realitatea în faţă”, există „revendicări continue, vestimentare, alimentare”, a continuat d-na Le Pen. Făcea aluzie la cererile de adaptare a cantinelor şcolare la bucătăria „halal” a credincioşilor musulmani, la obligaţia femeilor de a umbla înfăşurate şi mascate ca să li se vadă doar ochii, la alte cereri ale imamilor mahomedani.
Dezbaterea a avut, spun specialiştii, un Mélenchon (extremă stângă) foarte bun, un Fillon solid, un Macron +/- social democrat inegal, un Hamon socialist puţin în întârziere şi o Le Pen bine rodată. Am spus rodată nu dotată. Mai avem 30 de zile până la alegeri şi, deci, timp să evaluăm…
Alex HOROVEANU