„Eu sunt Lumina lumii… Eu, Lumină am venit în lume, pentru ca tot cel ce crede în Mine să nu rămână în întuneric!” Aşa le grăia Mântuitorul celor care-L ascultau în urmă cu două mii de ani, nouă celor de azi şi celor care vor mai fi trăind până la sfârşitul veacurilor. Cu această credinţă în suflet, duminică după-amiază, dreptcredincioşii vor urca dealul satului Măniceşti, asemeni unei Golgote. În noua biserică Sf. Meletie, oamenii se vor ruga preţ de câteva ceasuri chemându-L pe Dumnezeu. Şi vor pleca învăluiţi de Lumina Duhului Sfânt.
Să faci ce-ţi spune Duhul Sfânt!
În urmă cu o lună, sute de oameni sosiţi din tot judeţul, dar şi din cele învecinate, soseau în comuna Băiculeşti, sat Măniceşti, pentru a fi martorii unui moment istoric: prima slujbă în noua biserică ridicată de către părintele Constantin Onu. Lăcaşul de cult a primit hramul Sf. Meletie, considerat ocrotitorul persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire în Patriarhia Română. Se ştie, de-a lungul timpului, părintele prof. univ. dr. C-tin Onu s-a ocupat de aceşti semeni de-ai noştri aflaţi în suferinţă. Pentru ei a tradus Sf. Liturghie în limbaj mimico-gestual, a ridicat un lăcaş de cult în incinta parohiei Mavrodolu, a înfiinţat o secţie specială în cadrul Facultăţii de Teologie din Piteşti, a pregătit viitori preoţi risipiţi prin ţară şi peste hotare, care au devenit păstorii duhovniceşti ai unor comunităţi de surdomuţi. Şi multe alte lucrări pe care preotul le-a dus la bun sfârşit cu binecuvântarea părintelui Calinic Argeşeanul. De altfel, în arhiereu a găsit întotdeauna părintele C-tin Onu sprijinul necesar, iar la o răscruce a vieţii sale, arhiepiscopul l-a sfătuit pe preot: „Să faci ce-ţi spune Duhul Sfânt!” Cuvintele au sunat asemeni unei porunci arhiereşti, iar din clipa aceea preotul a simţit în permanenţă că o forţă superioară îi dă putere să-şi concretizeze proiectele. Şi cel mai vast dintre ele este tocmai acesta: biserica Sf. Meletie de la Măniceşti.
Rugăciuni până la apus
Deşi lucrările nu sunt finalizate în totalitate, la prima slujbă din data de 7 iulie, spre plăcuta surpriză a părintelui ctitor, peste 400 de persoane au fost prezente la eveniment. Toţi cei care au trecut pragul lăcaşului de cult au fost încântaţi mai ales de frumuseţea vitraliilor în care sunt reprezentaţi Iisus Mântuitorul, Maica Domnului, Sf. Meletie. Deşi încă nu a fost amenajat Sf. Altar după tipicul obişnuit, credincioşii s-au putut închina la icoanele aşezate ca-n orice altă biserică şi cu toţii au admirat mobilierul sculptat în lemn de stejar. La loc de cinste, în dreptul viitorului jilţ arhieresc, se află tabloul arhiepiscopului Calinic. Duminică, 4 august, oamenii sunt aşteptaţi din nou la biserică. De altfel, slujbe au loc doar în prima duminică a lunii, până când lucrările vor fi finalizate şi programul liturgic va fi cel obişnuit. Cum pe 4 august în Biserica Ortodoxă se evidenţiază minunea vindecării de către Iisus a doi orbi şi un mut din Capernaum, prilejul este cum nu se poate mai potrivit pentru ca toţi credincioşii surdomuţi, dar desigur nu numai ei, să vină la Măniceşti. Slujba de Obşte care se va oficia începând cu ora 15 cuprinde: Psaltirea; Sfeştania; Acatistul Maicii Domnului, ocrotitoarea copiilor; Dezlegări; Rugăciuni pentru chemarea milei lui Dumnezeu la toată litia şi neputinţa; Rânduiala care se face la casa sau la locurile ce sunt tulburate de farmece sau de descântece; Rugăciuni pentru călătorie; Rugăciuni pentru sfinţirea icoanelor.
Spre slava lui Dumnezeu
Pentru că slujba va fi destul de lungă, prelungindu-se până la apusul soarelui, părintele C-tin Onu va fi ajutat de alţi câţiva slujitori ai Domnului, printre care şi părintele Nicolae Ionescu, apreciat pentru nevoinţele sale asemănătoare asceţilor. Cum la slujba din luna iulie, credincioşii au rămas mult după încheierea ei pentru a admira frumuseţea peisajului natural, biserica fiind situată la marginea pădurii, cu siguranţă şi de data aceasta vor contempla priveliştea sub bolta primelor stele. Bucuriei ochilor i se va adăuga celei a inimii, toţi cei care au fost la biserica Sf. Meletie simţind că sufletul le este învăluit în lumina Duhului Sfânt. De aceea au şi numit dealul pe coama căruia este lăcaşul Colina Luminii, pe care duminică o vor urca din nou, spre slava lui Dumnezeu şi a lor mântuire.
2 Comentarii
Virgil Savu
Părintele Onu pentru tot ce a făcut și face, merită titlul de Cetățean de Onoare al Piteștiului. Rușine primarului care nu se gândește la acest gest pe care l-ar putea face! Eu din acest motiv nu-l mai votez dar dacă își schimbă atitudinea și îi dă acest titlu părintelui Constantin Onu, am să-l aleg. Ca mine gândesc mulți alți credincioși.
Anonim
Intrebare: de ce atâta grabă pentru slujbe intr-o biserică neterminată? Întreb doar, nu am nimic impotriva preotului Onu (altfel, destul de controversat, la un moment dat).