Zona metropolitană, dezvoltare urbană și rurală etc. Concepte. Dar care este realitatea de la firul ierbii? O descriere a ei a făcut Ion Dumitru, primarul comunei Albota, în studioul „Antena 3” Pitești. „Ducele” nonconformist a spus telespectatorilor lucurilor pe nume, în emisiunea „Subiect de presă”, stârnit de întrebările a doi jurnaliști redutabili, Cristina Munteanu și Mihai Golescu, directorul ziarului nostru.
Ce-am fost și ce-am ajuns Ion Dumitru are o vastă experiență în administrația publică locală. Numără câteva mandate succesive și pentru acest fapt, dar și pentru destoinicia sa dovedită în decursul a peste 20 de ani, a fost ales președinte al Asociației Comunelor din România (ACR) – filiala Argeș și vicepreședinte ale ACR la nivel național. Vocal, sincer și dezinvolt, „Ducele” de Albota și-a spus părerea încă din debutul emisiunii despre realitatea pe care o trăim în context european, arătându-și indignarea: „S-au făcut greșeli mari de tot. Cum am putut noi, românii, să vindem bogățiile solului și subsolului? Petrolul, minele de sare, apele minerale, fabricile mari și uzinele care puteau fi modernizate după 1990!? Noi livram tancuri armatei egiptene până la Revoluție! Am vândut și jumătate din pământurile țării, cele mai fertile! România parcă este urmărită de o fatalitate. În UE s-a trăit bine 40 de ani și acum, când am intrat și noi, iată câte probleme apar! Am tot respectul pentru englezii care au ieșit de acolo, și-au dat seama că nu e de ei!”. Cu toate acestea, primarul admite că zona rurală a României a cunoscut mari progrese cu ajutorul fondurilor UE.
Ne întoarcem la întuneric? Vine o iarnă grea în contextul crizei energetice preconizate. Se vehiculează posibile restricții pentru a se face economie. Ion Dumitru, în stilu-i caracteristic, a spus: „Eu nu vreau să mă întorc la perioada în care la Albota noaptea lumina un singur bec – și acela la Poliție. Consătenii mei care m-au ales (și întotdeauna cu un procent de peste 75%), mergând pe întuneric se vor împiedica pe stradă, precum bețivii. Nu admit asta! Nu! Eu trebuie să găsesc sursa de venituri pentru a asigura iluminatul public. Să știți că nu vreau să fiu catalogat drept anti-european. Mie îmi place UE, dar până la un punct! Noi nu trebuie să ne propunem să ieșim doar din iarna aceasta, ci din toate iernile care vor urma. La Albota am schimbat toate becurile, am pus în toată comuna lămpi LED, care consumă la jumătate din ceea ce se consuma înainte; nu îmi poți impune acum să sting lumina! În momentul acela eu nu mai stau acolo, ca să îmi văd consătenii în suferință, pentru că așa vrea UE! Ne vom descurca din bugetul nostru, din taxe și impozite.”
Autobuze, nu! Amplul proiect al zonei metropolitane a fost concretizat în prima lui etapă, dar, ca să ne referim doar la transport, el nu cuprinde și Albota, spre surprinderea multora. Prim-gospodarul comunei a explicat: „Unii m-au condamnat că nu am intrat în zona metropolitană, în privința transportului. Dar am făcut calcule peste calcule. Și mi-am dat seama că banii pe care ar fi trebuit să îi cheltuim pentru a avea în comună autobuze care să ne lege de Pitești sunt prea mulți și noi putem face altceva în localitate. Bascov și Bradu stau cu mult mai bine financiar și și-au permis. Nu comparăm. Vom face și asta, la un moment dat, dar deocamdată nu se poate. Avem alte proiecte, decât să dăm bani acolo…”. Ion Dumitru și-a spus și o nemulțumire în privința gradului de civilizație: „Suntem needucați! Asta-i problema. Vin unii și aruncă gunoiul noaptea în comuna noastră sau aduc câini. Am pus camere peste tot; îi văd, dar cu întârziere de câteva minunte, nu chiar live, timp în care ei dispar, nu-i mai poți prinde. Mulți tratează cu superficialitate regulile. Nu sunt adeptul amenzilor, nu rezolvi nimic așa, iar să transformi sancțiunea în muncă în folosul comunității e o prostie. Respectivul nu vine la muncă; îl chemi iar în instanță… Te mai judeci o dată, mai plătești un avocat… Trebuie să trimitem în Parlament numai oameni capabili, pentru ca ei să facă legi bune.”
Oamenii nu sunt informați În privința parlamentarilor, „Ducele” crede că argeșenilor le-a pus Dumnezeu mâna-cap. Are exemplul celor de la PSD, oameni pregătiți, dedicați, cum ar fi Simona Bucura – Oprescu. Invitatul emisiunii s-a referit la ședința Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaților care a avut loc, pentru prima dată la Pitești. Președintele acestui for este deputatul social-democrat, Simona Bucura – Oprescu. Amărăciunea primarului este că nu sunt informați cetățenii: „Ar trebui să existe un mijloc de informare pentru cetățeni, cum ar fi o televiziune regională care să prezinte activitatea din comune, realizări și probleme. Am avea de învățat unii de la alții, iar oamenii ar fi informați, să nu mai spună că nu știu ce fac aleșii.”
Investiții majore în comună Alesul Albotei a trecut în revistă câteva aspecte care întregesc tabloul general al localtității sale: „S.C. Apă-Canal a făcut investiții majore la noi, suntem în zona metropolitană în privința apei, dar apa este a localității, avem șase puțuri de mare adâncime. Avem sisteme de filtrare a apei și sunt foarte mulțumit de modul în care eu, Primăria, colaborez cu societatea. La capitolul salubritate stăm bine, dar se poate și mai bine.” Deși localnicii au toate utilitățile necesare și confort cum nu există în multe alte comune ale județului, totuși există un fenomen straniu. A detaliat primarul: „În Albota locuiesc și beneficiază de infrastructura comunei 1.300 de oameni care nu vor să-și treacă pe buletin domiciliul real! Există apă, gaz, curent, asfalt, iluminat, stăm mai bine decât în anumite zone din Pitești! Dar nu vor. E problema de mentalitate, să nu fii din mediul rural în buletin! E nedrept și comuna pierde 13 miliarde de lei vechi pe an. Și astfel de oameni au pretenția să asfaltez până la poarta lor!”
Atac la Palatul Victoria Cât privește aparatul tehnic al instituției al cărei șef este, Ion Dumitru a specificat faptul că toți funcționarii Primăriei au fost trimiși la specializare, au și câte două facultăți în domeniul administrației. „Chiar și eu m-am adaptat la cerințele vremii și folosesc computerul, într-o oarecare măsură”, a recunoscut primarul. Totuși, Ion Dumitru nu s-a dezmințit și s-a arătat incisiv la adresa Executivului, cu toate că acesta este format și din miniștri PSD, primarul fiind, se știe, social-democrat: „Cea mai mare greșeală pe care o face Guvernul este aceea că se implică în buna funcționare a unei insituții publice, cum ar fi Primăria! În prezent, toate posturile sunt blocate, nu se mai pot face angajări. Mă lasă pe mine descoperit total, nu îmi dă voie să angajez, deși mi-a plecat un om, spre exemplu! Și mai e o greșeală. Îmi impune mie Guvernul să angajez doar pe cineva cu experiență. Cu tinerii ce facem? Un viciu teribil.”
Emisiunea s-a încheiat într-o notă optimistă. Ion Dumitru nu se teme de reorganizarea teritorială, iar în cazul în care, cândva, Albota va deveni parte a municipiului Pitești, are destulă experiență acumulată încât să se descurce în noua ipostază de viceprimar!