Definitivatul este examenul care le dă profesorilor dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. După definitivare, evoluţia în carieră se realizează prin gradele didactice II şi I. Dascălii se pot prezenta de maximum trei ori la acest concurs, în cel mult cinci ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi.
Intră în examenul scris de definitivat (4 august) profesorii care, la inspecţii, au media cel putin 8 şi care au predat cel puţin un an. Testarea durează patru ore; nota minimă de promovare a probei scrise este 8 (18 august, afişarea rezultatelor, după contestaţii).
La examenul de definitivat, noutatea importantă din acest an este că proba scrisă nu va mai avea loc înainte de titularizare, ci după aceasta, la începutul lui august. Inspecţiile la clasă trebuie realizate până la 17 iunie, iar completarea dosarelor şi validarea datelor de înscriere existente în aplicaţia electronică au termen data de 30 iunie.
La sesiunea 2016 pot participa şi absolvenţii de studii care nu erau acreditate sau autorizate în momentul înscrierii la facultate, chiar dacă au depăşit vechimea prevăzută de lege. O altă noutate a metodologiei se referă la modificarea notelor obţinute la contestaţii care va fi mai dificilă. În cazul în care diferenţa dintre nota finală acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor şi nota finală de la evaluarea iniţială este mai mare de 0,5 puncte, dar mai mică sau egală cu un punct, rămâne definitivă nota obţinută în urma contestaţiei. La corectat intră şi a treia comisie în cazul în care diferenţa este mai mare de un punct, nota acesteia reprezentând nota finală. Calendarul vine în sprijinul tinerelor cadre didactice care s-au plâns că, susţinând examenul la începutul verii, nu au timp suficient să se pregătească.
Mirela NEAGOE