Sezonul vacanţelor speră sa se poată strecura, până în septembrie, printre restricţiile impuse din cauza noului coronavirus. La nivelul Uniunii Europene se discută un plan comun, în curs de finalizare, dar condiţiile de siguranţă pentru turişti şi presiunea economică a companiilor de resort trebuie sa ajungă la un compromis, în funcţie de evoluţia răspândirii noului virus. UE recomandă ca in cazul vacanţelor anulate, agenţiile de turism să acorde vouchere pentru reprogramarea în termen de 12 luni a acestora. Parlamentul European a estimat că, in prezent, turismul comunitar pierde venituri de circa un miliard de euro pe lună, afectînd grav cele 27 milioane de angajaţi din acest sector economic.
Experţii sunt de părere că anul acesta populaţia va prefera turismul intern. Avantajele de a călători mai lent sunt evidente. Se poate înlocui graba şi superficialitatea cu relaxarea, cu mersul pe jos sau cu bicicleta, campingul sau agroturismul. Este vorba de tendinţa descrisă de autorul britanic Dan Kieran în cartea sa „Slow Travel”. Cu această formă de călătorie, accentul se pune mai puţin pe vizitarea obiectivelor turistice, ci pe cunoaşterea unui loc şi a istoriei sale într-un mod lipsit de stres şi conştient. Calatoria lentă poate fi ca o mentalitate. Calatorul explorează adesea locuri care nu se găsesc neapărat în ghidurile de profil. Experţii recomandă chiar să se renunţe eventual la ghid.
Iubitorii de natură aleg tot mai des campingul la cort, rulota sau la căsuţe. Turismul organizat are structuri bazate pe rapiditate şi eficienţă. Noua formă de a călători oferă cazare în case particulare sau în gospodării ţărăneşti, în locul hotelurilor mari. Cu program de plimbare, pe jos sau cu bicicleta, drumeţii, excursii cu temă (arhitectură, artă). Pe termen lung este posibil ca turismul să se scumpească. Preţul biletelor de avion şi taxele de aeroport vor creşte, iar veniturile multor oameni vor scădea. Prin urmare, s-ar putea ca acest mod de turism să devină o alternativă promiţătoare.