Spitalul orăşenesc din Mioveni este singurul spital de stat din România care, în ultimii 30 de ani, a fost construit de la zero. Procesul de recepţie a unităţii medicale clădite şi utilate în numai trei ani şi jumătate demarează la 5 septembrie şi va dura 60 de zile. În paralel se vor obţine avizele de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În cel mai fericit caz, panglica de inaugurare va fi tăiată la 1 decembrie.
Ieri, jurnaliştii locali au făcut un tur al spitalului „la ţiplă”, însoţiţi de oamenii care au contribuit la realizarea acestui vis. Printre cei care au oferit detalii s-au numărat Ioan Silviu Doboşi (proiectantul), dr. Mugur Stancu (directorul firmei de echipamente medicale), Teodor Constantinescu, medic primar chirurg, preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului orăşenesc Mioveni, primarul oraşului Mioveni Ion Georgescu ş.a.
Patru săli de operaţie, concomitent
Atunci când copiii copiilor noştri vor dori să afle câte spitale publice de stat s-au construit după revoluţia din 1989 vor afla răspunsul şi dacă răsfoiesc arhiva ziarului nostru, care ţine pasul cu viaţa. Iată câteva dintre datele statistice ale noului spital de la Mioveni: Unitatea de Primiri Urgenţe poate prelua patru ambulanţe simultan; patru săli de operaţie pot funcţiona concomitent; paturile speciale automatizate pentru pacienţi au saltele antiescară; dispune de opt lifturi de mare capacitate, cu destinaţii speciale pentru urgenţe, pacienţi, personal medical, vizitatori, instrumentar medical etc.; are trei surse de alimentare cu energie electrică, dintre care două din reţeaua naţională şi una independentă (generator care poate funcţiona la capacitatea maximă 48 ore); volumul clădirii – 66.382 mc; suprafaţă construită a clădirii – 17.448,54 mp.
18 centrale de tratare a aerului
Pereţii exteriori din beton armat şi zidărie sunt prevăzuţi cu sistem de faţadă ventilată şi termoizolaţie din vată minerală bazaltică de 10 cm grosime. Tâmplăria din aluminiu are geam triplu-strat. Acoperişul de tip terasă este izolat cu 20 cm de polistiren extrudat. Centrala termică este alcătuită din trei cazane de oţel prevăzute cu arzătoare duale cu insuflare pe combustibil gazos şi motorină (funcţionează în cascadă, sunt controlate prin BMS şi menţin o temperatură constantă pe turul comun). Ventilarea şi climatizarea se realizează cu ajutorul a 18 centrale de tratare a aerului. Sursa secundară pentru prepararea apei calde menajere este energia solară (patru câmpuri a câte 20 de panouri solare). Spitalul este dotat cu un sistem de management al clădirii pentru a asigura funcţionarea, controlul şi supravegherea automatizată a sistemelor de încălzire, ventilaţie şi climatizare. Clădirea este încadrată în clasa A de performanţă energetică.
Construirea noului spital orăşenesc, conform celor mai exigente norme europene în domeniu – dotat cu aparatură medicală de top şi unde se vor implementa tehnologii medicale moderne reprezintă cel mai important proiect realizat în Mioveni, în cei 30 de ani de existenţă ai acestui oraş industrial.
Etaj cu etaj
Spitalul are o capacitate de 250 de paturi, şase secţii şi compartimente specializate, fiind dotat cu angiograf pentru intervenţii cardio-vasculare, aparatură de radiologie la cel mai înalt nivel cu rezonanţă magnetică nucleară, computer tomograf, aparate de radiologie fixă şi mobile, echipamente pentru intervenţii minim invazive, precum şi cu echipamente şi sisteme moderne de ventilaţie, de filtrare şi transport al aerului către fiecare etaj, separat.
Noul spital a fost structurat după cum urmează: la demisol vor fi amenajate bucăria, spălătoria, uscătoria, prosectura şi un laborator de anatomie patologică * la parter – un laborator de radiologie şi imagistică medicală (RMN, CT, RX), ambulatoriul de specialitate şi o sală de operaţii (angiograf);
* la etajul I – un bloc operator cu trei săli de operaţie, compartimentul de radiologie intervenţională şi chirurgie vasculară, ATI * la etajul al doilea – maternitatea, încă un bloc operator şi neonatologia * la etajul al treilea – secţia de pediatrie şi compartimente de endocrinologie, diabetologie, ginecologie * la etajul al patrulea – secţie de medicină internă cu compartimente de cardiologie, gastroenterologie, neurologie * la etajul al cincilea – secţie de chirurgie cu compartimente de urologie, ORL, ortopedie, cardiologie şi chirurgie generală * la etajul al şaselea – farmacia, depozitul, spaţii administrative şi tehnice.
Orice risc de infecţie nosocomială, redus la zero
Pentru limitarea accesului persoanelor neautorizate, dar şi pentru evitarea contaminării cu viruşi şi bacterii care pot fi purtate de oameni din afara spitalului, intrările în secţii sunt separate prin uşi cu dispozitive electronice de control acces şi filtre de siguranţă, sunt monitorizate video şi au sisteme de ventilaţie proprie cu aport de aer proaspăt (puritate de 99,99% datorită sistemului avansat HEPA).
Construcţia în sine, proiectarea şi circuitele din blocul operator fac în aşa fel încât orice risc de infecţie nosocomială să fie redus la zero. Suprafeţele sunt uşor de dezinfectat şi de întreţinut.
Având în vedere că în oraşul Mioveni îşi desfăşoară activitatea şi platforma nucleară ICN-FCN, spitalul a fost dotat cu o cameră specială de decontaminare şi cu un adăpost antiatomic de 225 metri pătraţi, cu o capacitate de 100 persoane. În caz de urgenţe majore sau alte pericole, unitatea medicală are 11 căi de evacuare pentru personal şi pacienţi, dintre care patru la subsol. Clădirea a fost concepută să reziste şi la cutremure de până la 9,4 grade pe scara Richter.
Posturile, publicate în revista medicală
Clădirea spitalului este gata – se învârte după soare, iar la 5 septembrie, când demarează procedura de recepţie, va fi dată „la cheie”. Toate dotările, mai ales aparatura medicală sunt de ultimă generaţie. Doar resursa umană se află, deocamdată, în fază de… embrion, în sensul că toate locurile de muncă urmează să fie scoase la concurs. Iar cei interesaţi să lucreze în condiţii de top trebuie să urmărească revista „Viaţa medicală”, fiindcă aici vor fi publicate anunţurile legate de ocuparea posturilor în noul spital de la Mioveni.
Pentru realizarea acestui proiect lăudabil, administraţia locală de la Mioveni a asigurat din bugetul oraşului aproximativ 36 de milioane de euro. De asemenea, Automobile Dacia-Renault s-a implicat în dotarea secţiei de Pediatrie cu echipamente specifice şi amenajarea a două camere de recreere pentru copii. Costurile finale ale acestei investiţii se ridică la peste 60 milioane euro, din care aproximativ 20 milioane euro au făcut obiectul unei finanţări prin PNDL II, iar patru milioane euro s-au alocat din Fondul de Rezervă al Guvernului României.
Lucrările la acest obiectiv au început în martie 2016, fiind executate de asocierea MEDICONS formată din Guerrato SPA, SC Medicare Technics SA, ITAL TBS Telematic&Biomedical Services S.P.A, SC Editronic International SRL şi SC Eyecon Medical SRL, iar proiectul a fost realizat de Doset Impex SRL din Timişoara.
3 Comentarii
Anonim
Dacă resursa umană nu va fi una de * top și din embrionul ăla vor ieși numai PCR………..?
Anonim
Iată „oul” ! …Acu’ i acu’ !…Cine-l sparge …are ciocul tare !!?…
Anonim
Posturile sunt cumpărate demul