Ministerul Mediului a anunțat că noul sistem informatic de urmărire a lemnului, SUMAL 2.0, care va fi folosit, în principal, pentru monitorizarea transportului de lemn, intră în vigoare la 1 noiembrie.
Pentru a le da, însă, oportunitatea de a se familiariza cu noul sistem, utilizatorii vor putea să îl folosească în paralel cu actualul program informatic, SUMAL, până la 30 ianuarie 2021. Tot din ianuarie 2021, va exista și un sistem informatic de urmărire a activităților ce implică deșeuri – colectare, reciclare etc.
„SUMAL 2.0, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure, intră în vigoare la 1 noiembrie 2020. Începând cu această dată, toți cei peste 100.000 de utilizatori ai SUMAL 2.0, dintre care peste jumătate sunt noi, vor începe să opereze în acest sistem informatic. Prin modificarea Codului Silvic, promulgat la începutul lunii septembrie, apare obligativitatea deținerii avizului de transport nu doar pentru materialul lemnos, ci și pentru toate celelalte produse din lemn: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn.
Această modificare introduce automat, ca utilizatori în SUMAL, zeci de mii de noi agenți economici, care până acum nu aveau obligația raportării în sistem. Toate operațiunile de ordin tehnic pentru adaptarea SUMAL 2.0 la noile prevederi din Codul Silvic au fost realizate”, a precizat Ministerul Mediului.