Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a solicitat specialiştilor în sănătate publică un Plan de acţiune, suplimentar, pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum şi pregătirea unui set de măsuri pentru intervenţia sistemului de sănătate publică în cazul apariţiei îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus. Specialiştii anunţă că numărul infecţiilor respiratorii este în creştere.
”INSP a trimis direcţiilor de sănătate publică definiţia de caz pentru a putea fi informate unităţile sanitare de la nivel naţional. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenţionări de călătorie”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii are în vedere declararea, miercuri, a unei urgenţe în domeniul sănătăţii publice la nivel internaţional. Dacă va fi făcută, aceasta va fi văzută ca un apel de urgenţă pentru un răspuns internaţional. OMS a sfătuit oamenii să nu intre în contact cu animalele şi să evite contactul cu persoanele care prezintă simptome de gripă. Semnele de îmbolnăvire sunt tusea, febra şi insuficienţa respiratorie. Tipul de pneumonie este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS), potrivit cercetătorilor din China.
În total au fost înregistrate 291 de cazuri în oraşele mari ale Chinei, inclusiv Beijing şi Shanghai. Cei mai mulţi pacienţi au fost înregistraţi în Wuhan, oraşul cu 11 milioane de locuitori unde a izbucnit epidemia.
Boala a fost identificată prima dată aici pe 12 decembrie.
Au fost înregistrate câteva cazuri şi în afara Chinei: două în Tailanda, unul în Japonia şi un altul în Coreea de Sud. Cei infectaţi se întoseseră recent din Wuhan.
Autorităţile se tem că virusul s-ar putea extinde şi mai mult, având în vedere că milioane de oameni din China se pregătesc să călătorească în acest final de săptămână, când este sărbătorit Anul Nou chinezesc. Astfel, nu va putea fi monitorizată răspândirea bolii. În plus, experţii sunt de părere că pot exista deja multe cazuri nedetectate.
Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate şi de la fructele de mare prin piaţa din Wuhan.
Sindromul respirator acut sever este o formă gravă de pneumonie, boală respiratorie contagioasă şi potenţial fatală. SARS a apărut pentru prima dată în China, în noiembrie 2002, şi virusul a fost identificat în februarie 2003. Peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins 37 de ţări în 2002 – 2003.