Noul an școlar la Pitești: multe emoții și mari provocări pentru elevi și părinți.
În această dimineață însorită de septembrie, curțile școlilor și-au deschis porțile în așteptarea învățăceilor din ciclul primar. Prichindei sau măricei, elevii îmbrăcați adecvat în această importantă zi și-au făcut apariția emoționați, însoțiți de părinții în mintea cărora se împleteau zeci de întrebări și dorințe. Profesorii, ca întotdeauna, pregătiți să întâmpine o nouă generație la festivitatea de deschidere a noului an școlar.
A fost o zi importantă nu doar pentru copii, ci pentru toți cei implicați. Fie că vorbim de primii pași într-o școală sau un alt început în ciclul gimnazial, trăirile părinților au fost cam aceleași – o combinație de mândrie pentru ce au crescut, dar și de griji presărate cu nerăbdarea de a vedea lucrurile aranjate. Pe de altă parte, elevii de gimnaziu și-au ascuns și ei, cu greu, emoțiile – chiar și cei mai “experimentați”, cum ar fi elevii de clasa a V-a, pentru care ziua de azi a însemnat un nou început. Atitudinea lor a fost una care a exprimat o mai mare seriozitate față de anii trecuți. Majoritatea au cunoscut mulți colegi noi, dar nu aveam cum să nu remarc privirile care îi căutau necontenit tot pe vechii colegi, în fapt prieteni. Cei mai îndrăzneți au schimbat deja vorbe cu noii colegi, alții, mai timizi, s-au “mulțumit” să schimbe impresii cu prietenii din clasele I – IV.
În fața mulțimii, directorul școlii a ținut un discurs emoționant, încurajând elevii să fie curioși, perseverenți și să își urmeze pasiunile. Educația este esențială pentru a deveni cineva, însă fiecare școală are problemele ei.
Dincolo de scenariul ideal descris la modul general, o parte din elevi, alături de părinții lor, trebuie să se adapteze unor situații mai dificile. Spre exemplu, la Școala Ion Pillat urmează să se desfășoare lucrări ample de renovare, motiv pentru care mai multe clase au fost mutate la o altă unitate de învățământ, urmând ca și altele să fie mutate în perioada următoare.
La școlile-gazdă, din pricina sălilor de curs insuficiente, orarul a fost conceput la limită. Mai exact, elevii de clasa a V-a așteaptă să se elibereze sălile unde se învață de dimineață și încep cursurile la ora 14.00, iar de terminat, termină seara la orele 19.00 sau chiar 20.00.
Ce poți să mai faci în puținul timp rămas din zi? Planurile părinților au fost date peste cap, mulți aveau activități extra cu copiii, cum ar fi cursuri de tenis, înot ș.a.m.d. Acum trebuie reprogramate în prima parte a zilei, dar tot atunci elevii trebuie să se ocupe și de teme.
Mai mult decât atât, în cazul părinților cu doi sau mai mulți copii, aceștia au acum de parcurs “n” drumuri la școli diferite, la ore diferite ale zilei.
Proiectul despre care vă vorbeam are un termen de aproximativ 12 luni, însă știm cu toții că deseori aceste termene nu se respectă, apar tot felul de alte probleme pe parcurs, iar durata lucrărilor se prelungește. Sperăm să nu fie cazul de această dată.
În altă ordine de idei, cu toate schimbările pe care le-a adus acest nou început, elevii și părinții sunt încrezători că va fi bine, că va fi o perioadă în care se vor adapta și apoi vor găsi portițe pentru toate activitățile și hobby-urile lor.
Așa a început un nou an școlar la Pitești, cu promisiuni, provocări și visuri care așteaptă să fie împlinite.
Fiecare astfel de moment contribuie la definirea copiilor care știu că fiecare nou an îi aduce mai aproape de încheierea gimnaziului și de trecerea la liceu, etapa la care mulți se decid ce vor să facă în viitor, ca adulți. Fiecare sunet de clopoțel aduce cu el promisiunea unei noi șanse de a învăța, de a se dezvolta și de a se pregăti pentru viața care îi așteaptă dincolo de porțile școlii.