Azi, la ICN Mioveni a debutat un eveniment care reuneşte minţi luminate din mai multe state – specialişti, cercetători – din domeniul energiei nucleare. Este vorba despre cea de-a XI-a ediţie a Conferinţei Internaţionale Nucleara pentru educaţie şi cercetare în domeniul energiei atomice. Evenimentul va include prezentări ale ultimelor noutăţi în domeniu, dar va avea şi rolul de a forma sau a strânge, după caz, legăturile create. „Mă bucur să constat că avem o prezenţă numeroasă, sunt aici oameni de mare valoare şi asta înseamnă o recunoaştere a importanţei evenimentului organizat în acest loc, dându-ne încredere pentru viitor”, a declarat piteşteanul Cristian Gentea, director general al RATEN (Regia pentru Activităţi Nucleare), gazdă, alături de Constantin Păunoiu, director general RATEN ICN. Un asemenea eveniment aduce în atenţie câteva aspecte: că în Argeş (la FCN) se face cercetare şi producţie de vârf; că în judeţul nostru sunt unităţi importante în domeniul cercetării, care au nevoie de atenţie şi finanţare în egală măsură. În plus, educaţia şi cercetarea, dacă sunt susţinute cum trebuie, pot ajuta la dezvoltarea societăţii în ansamblu şi la creşterea nivelului de trai. Fără aceste două componente nimic nu funcţionează!
Prezenţă consistentă
La lucrările de deschidere ale Conferinţei au fost prezenţi Nicolae Burnete, ministrul Cercetării, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, Roger Gabril, reprezentant al Comisiei Europene, Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, prefectul Emilian Dragnea, primarul Cornel Ionică (Piteşti) şi viceprimarul Aurel Costache (Mioveni). În timpul conferinţei – care va dura până la 25 mai – vor lua cuvântul specialişti şi reprezentanţi ai industriei de profil din România, Belgia, Franţa, Estonia, Cehia, Polonia, Germania, Italia, Slovenia, Suedia, Slovacia şi Ucraina. Accentul se va pune pe găsirea de soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon, energia nucleară fiind considerată un element cheie în mixtul energetic al viitorului.
Hai cu… ALFRED!
Senatorul Şerban Valeca, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al ICN, a subliniat importanţa domeniului pe care îl slujeşte de o viaţă şi a profitat de prezenţa ministrului Burnete pentru a-i cere asigurări că proietele majore de la Mioveni, printre care şi reactorul demonstrativ ALFRED, cu finanţare europeană, se vor realiza. Prins cumva pe picior greşit, ministrul s-a eschivat şi a spus că nu face promisiuni decât atunci când este sigur de ceva. În schimb, Robert Tudorache (fost consilier local la Piteşti) a spus că ministerul său va face tot ce este cu putinţă pentru ca reactorul ALFRED şi alte proiecte din industria energiei nucleare (cum ar fi laserul de mare putere de la Măgurele, construcţia reactoarelor 3 şi 4 la Cernavodă sau producţia de radioizotopi nucleari) să prindă viaţă. Să sperăm! Toată lumea a susţinut la unison importanţa educaţiei şi cercetării pentru sectorul energetic nuclear (şi nu numai). Numai guvernanţii promit că fac şi dreg (cum ar fi că dau 6% din PIB pentru educaţie), dar… râmânem cu vorbele…
Cercetare cu… durere
Argeşul a fost şi încă mai este un important centru al cercetării româneşti. Avem aici ICN Mioveni, Institutul de Cercetare Dezvoltare în Pomicultură de la Mărăcineni, cu o staţiune experimentală la Valea Mare Pravăţ în subordine, Staţiunea Pomicolă Albota, Staţiunea de cercetări în viticultură de la Ştefăneşti, plus centrele de cercetare de la Universitatea din Piteşti şi de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”. Nu de puţine ori, însă, acestea s-au plâns de slaba finanţare; s-au plâns de salariile mici oferite cercetătorilor; aceste centre de excelenţă au fost ani la rând „prădate”, multe terenuri ale lor fiind puse în posesia unor persoane diverse; sau, cum e cazul la Ştefăneşti, doar o mică parte din suprafaţă este exploatată, restul viilor fiind în paragină pe zeci de hectare, dacă nu mai mult. ICN o duce în tot acest peisaj cel mai bine, cu rezultate pe măsură. Trebuie să respectăm ceea ce avem. Nu să ajungem de pe poziţia celui mai mare bazin pomicol al ţării să importăm cantităţi uriaşe de mere şi alte fructe!