#Prefectura Argeş ne anunţă că a fost definitivat calendarul alegerilor europarlamentare din acest an care, în România, vor avea loc pe 26 mai. Circa 500.000 de argeşeni sunt aşteptaţi să îşi exprime votul cu privire la oamenii care ne vor reprezenta în Parlamentul European în următorul mandat (2019 – 2024). În prezent, judeţul nostru are un singur reprezentant în PE, pe Gabriela Zoană de la PSD.
Pe liste
Votul va fi pe listă naţională de partid. PSD Argeş a decis, în unanimitate, să o susţină tot pe Gabriela Zoană pentru un nou mandat de eurodeputat, dar aceasta va avea de trecut prin filtrul regiunii Sud Muntenia. În care ar urma să concureze şi actualul ministru Rovana Plumb. Va fi greu, dar nu imposibil pentru Zoană să obţină un loc eligibil, mai ales că este bine văzută la Bucureşti şi la Bruxelles – Strasbourg unde s-a făcut remarcată în mandatul actual (doar un an, după ce a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă care a ajuns premier).
PNL încă nu are un candidat argeşean pe lista provizorie, în vreme ce ALDE mizează pe doi argeşeni: Andrei Gerea (deputat şi vicepreşedinte la nivel naţional) şi Robert Tudorache (preşedinte ALDE Piteşti şi secretar de stat în Ministerul Energiei). Dintre cei doi, Gerea este mai bine poziţionat pe lista naţională, în primii 6. Greu de crezut însă că va prinde un mandat.
La USR, lista naţională nu conţine vreun argeşean, la fel şi la PMP, PLUS sau Pro România. Cel puţin, nu pe o poziţie cât de cât eligibilă, ci, eventual, vor fi unii pe post de supleanţi când vor fi definitivate listele. S-a înscris în cursă şi un independent – George Simion, unionist, susţinut şi de primarul din Corbi, Virgil Baciu. Va fi greu pentru Simion să repete performanţa de acum cinci ani a musceleanului Mircea Diaconu care a ajuns eurodeputat candidând ca independent, dar cu o susţinere mediatică masivă la nivel central.
Calendar
Revenind la calendarul anunţat de Prefectură, cel mai târziu pe 27 martie va fi anunţată data la care va avea loc tragerea la sorţi la Tribunalul Argeş pentru desemnarea magistraţilor care vor conduce Biroul Electoral de Circumscripţie.
Până pe 28 martie se pot depune cererile de înscriere în listele electorale speciale, iar până la ora 24 a aceleiaşi zile se pot înregistra candidaturile. Până pe 29 martie candidaţii vor fi verificaţi din punct de vedere al colaborării cu fosta Securitate.
Pe 17 aprilie se stabileşte ordinea partidelor şi candidaţilor independenţi pe buletinele de vot, iar pe 27 aprilie începe campania electorală. Urmează desemnarea preşedinţilor birourilor secţiilor de votare, completarea birourilor cu reprezentanţii partidelor politice, iar până pe 17 mai trebuie să fie gata ştampilele de votare şi autocolantele.
Până pe 24 mai se stabilesc şi se tipăresc, în două exemplare, listele electorale permanente, iar la ora 7 a zilei de 25 mai se termină campania electorală.
Votarea începe pe 26 mai, la ora 7, şi se încheie în aceeaşi zi la ora 21. Până pe 27 mai, ora 21, pot fi formulate cereri de anulare a alegerilor pe motiv de fraudă electorală, iar pe 29 mai este programată să aibă loc validarea rezultatelor alegerilor europarlamentare.
Un Comentariu
ionescu
e cazu sa nu mai trimitem pe nimeni sa ne reprezinte! ce au facut pina acum astia pentru noi si tara? se duc acolopentru salarii babane,conditii deosebite de cazare bani de avioane si o pensie barosana asigurata! restul dupa noi potopu! nu se merita sa ne deranjam pentru nici unu!