În urmă cu aproape trei ani un scandal monstru a izbucnit în lumea fabricanţilor de biocide (acele substanţe active şi preparatele conţinând una sau mai multe substanţe active, condiţionate într-o formă în care sunt furnizate utilizatorului, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă şi să prevină acţiunea sau să exercite un alt efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice).
Firma Hexi Pharma a fost acuzată că a livrat mai multor unităţi sanitare din ţară, inclusiv din Argeş, produse diluate, ineficiente în combaterea infecţiilor nosocomiale. Infecţii care au cauzat multe decese. În timpul anchetei, Dan Condrea, patronul firmei cu pricina, şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier produs în condiţii suspecte.
Prin hotărâre a Tribunalului Bucureşti, Hexi Pharma a fost obligată la plata sumei de 85 milioane lei către 128 de unităţi sanitare care s-au constituit părţi civile în această cauză complexă. Totodată, a fost condamnată la plata unei amenzi penale în cuantum de 2,6 milioane lei. De asemenea, Flori Dinu, directorul general al firmei, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, iar Mihail Leva, directorul de producţie, la trei ani şi 8 luni.
Unităţile sanitare din Argeş despăgubite sunt Penitenciarul Spital Colibaşi (5.022 lei), Spitalul Municipal Curtea de Argeş (135.055,68 lei), Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei” Valea Iaşului (190.331,25 lei), Spitalul de Boli Cronice Călineşti (6.150,40 lei), Spitalul de Pediatrie Piteşti (36.481 lei), Spitalul Municipal Câmpulung (72.614,93 lei), Spitalul de Recuperare Brădet (2.418 lei), Serviciul de Ambulanţă Judeţean Argeş (184.132,47 lei), Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni (15.965,81 lei), Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti (1.334.520.55 lei), Spital Orăşenesc „Regele Carol I” Costeşti (19.867,80 lei), Spitalul Orăşenesc „Sf. Spiridon” Mioveni (11.104,40 lei) şi Muntenia Medical Competences SA (398.623 lei).
În motivarea sentinţei, instanţa a precizat că, la stabilirea amenzii, a avut în vedere, în primul rând, uriaşul prejudiciu produs unităţilor sanitare cărora le-au fost vândute produsele biocide neeficiente, prejudiciu care se impune a fi recuperate.
În al doilea rând, magistraţii au avut în vedere starea de pericol pe care Hexi Pharma a creat-o prin activitatea sa infracţională, punând în pericol viaţa pacienţilor care au beneficiat de asistenţă medicală din partea acelor unităţi sanitare cărora le fuseseră livrate acele biocide ineficiente în combaterea infecţiilor nosocomiale.