Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 23-29 octombrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dezbaterea cu tema „Despre adolescență, pur și simplu”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune”, coordonat de poetul George Badea, profesor de filosofie, având-o invitată pe scriitoarea Adriana Zapa Strit, luni, 23 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Se spune că adolescența este vârsta marilor schimbări: adolescenții trec printr-o etapă a vieții în care raționalul este depășit de emoțional.
Ca să-i înțelegem mai bine, trebuie să știm că în această etapă apare dificultatea de a controla impulsurile, ceea ce duce la înmulțirea unor comportamente riscante ce se vor micșora pe măsură ce adolescentul se maturizează. Fiecare adolescent percepe realitatea înconjurătoare într-un mod personal, unic, diferențiat și are gusturi și preocupări foarte diferite. Încerc să survolez spațiul existențial labirintic al adolescentului cu un scriitor profund original… Adriana Zapa Strit”, spune George Badea.
Prelegerea cu tema „Anul cultural Cantemir: ”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 23 octombrie, de la ora 20.00.
“Din punct de vedere cultural, anul 2023 este . Din aceste considerente, lunar, în cadrul activităților culturale ale Centrului Cultural Pitești, organizăm câte o prezentare dedicată vieții și operei marii personalități a istoriei noastre: Dimitrie Cantemir (anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea sa).
Conferința din luna aceasta va avea ca temă principală ultima scriere a lui Cantemir, redactată între anii 1719 şi 1722 în limba română, . Scrierea are un număr impresionant de surse greco-latine, fiind considerată prima noastră istorie modernă scrisă științific. Cartea descrie și analizează evenimentele istoriei românilor cronologic, axându-le în jurul unei teme centrale: continuitatea poporului român în Dacia”, spune Marin Toma.
„Portret de autor”, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, avându-l invitat pe sinologul Constantin Lupeanu, eveniment care va avea loc marți, 24 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Scriitorul Constantin Lupeanu, sinolog, va aborda importanța traducerilor din literatura română în limba chineză, importanța activității Institutului Cultural Român de la Beijing pentru promovarea literaturii române contemporane. Vom prezenta și recente apariții editoriale”, spune Maria Mona Vâlceanu.
Dezbaterea cu tema „Stres și disperare”, în cadrul proiectului sub genericul „Cultura violenței și violența culturii”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe preotul Adrian Singurov, dublu licențiat în teologie ortodoxă și psihologie criminalistică, eveniment care se va desfășura marți, 24 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Având în vedere contextul actual, războaiele apar în viețile noastre sub diferite forme – economice, financiare sau clasice -, cum se întâmplă acum în Orientul Mijlociu sau în Ucraina. Din păcate, impactul nefericit al acestora conduce la presiuni psihice asupra multora dintre noi, nemulțumiți fiind că nu avem ce face. Unii dintre noi nu mai rezistă, ajung la disperare prin stresul continuu. Atunci apar în fața noastră imagini negative și nefericite care ne afectează. Am văzut și am auzit de exemplu cum o mamă își arunca de la etaj copiii sau alte fapte necugetate. Acum, ne-am gândit să venim cu specialiști în psihologie criminalistică și în teologie, așa cum este distinsul meu invitat, preotul Adrian Singurov, spre a identifica originea slăbiciunilor noastre, atunci când nu mai putem rezista”, spune Ahmed Jaber.
Prelegerea cu tema “Nicolae Crevedia: Cu Tudor Arghezi la ”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 25 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Nicolae Crevedia (1902-1978) a fost poet și prozator. A făcut studii universitare de slavistică și, printre alte activități, a devenit ziarist profesionist. A publicat diferite volume de literatură ori cu conținut științific și eseistic. A colaborat și la revista lui T. Arghezi, . Un articol inedit, redactat de N. Crevedia, îl prezintă pe marele poet și jurnalist într-o manieră personală, fermecătoare și laudativă”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Remediile spațiilor de lucru și determinarea punctului central al spațiului”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, susținut de Sorin Dinu, specialist în Feng Shui, miercuri, 25 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Este vorba de a învăța cum să aplicăm oglinzile, unde și ce rol au acestea. De ce este important să aflăm centrul spațiului și cum trebuie să activăm cele opt zone”, spune Sorin Dinu.
Conferința cu tema „Despre succes și merit”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe academicianul Mircea Flonta, eveniment care se va desfășura miercuri, 25 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Academicianul Mircea Flonta, unul dintre cei mai importanți profesori ai Facultății de Filosofie din București, va susține, la ediția din octombrie a , conferința-dezbatere intitulată . În vorbirea comună, ca și în presă, consideră domnia sa, se discută foarte mult despre succes și despre cei care au succes. În contrast, se vorbește foarte puțin despre merit. Poate că mulți din generațiile tinere nici nu au o reprezentare clară despre ce semnifică meritul și care este relația dintre succes și merit. De aceea o discuție asupra distincției succes-merit ne poate clarifica în privința unor mize morale importante și ne poate oferi o perspectivă critică asupra lumii de azi”, spune Leonid Dragomir.
Prelegerea cu tema „Universul Inefabil al Muzicii Clasice. Mari Compozitori Români – Ciprian Porumbescu și George Enescu”,
în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept din Pitești, eveniment care va avea loc joi, 26 octombrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Muzica clasică și religioasă fac parte din interpretarea specifică a existenței umane, în ea se afirmă o atitudine față de viață, față de univers, față de Dumnezeu. Muzica este una dintre cele mai importante forme ale creației umane, o modalitate de cunoaștere poate mai presus de cunoașterea rațională deoarece muzica înseamnă participare existențială prin trăiri profunde la armonia universală, la muzica sferelor de care vorbea Pitagora. În acest sens cineva dintre filosofi a spus că unde se termină cuvintele acolo începe muzica sau, într-un sens mai îngust, unde se termină filosofia acolo începe muzica. Ea este în același timp un limbaj superior de comunicare. În expunerea noastră ne vom referi și la doi dintre marii compozitori români a căror creație exprimă inefabilul muzicii reflectat în tradițiile și spiritualitatea poporului român, care în acest fel devin valori universale.Vom vorbi despre personalitatea și creația inegalabililor artiști români Ciprian Porumbescu și George Enescu”, spune Marius Andreescu.
Dialogul cu tema “Impactul artei asupra sufletului”, în cadrul proiectului sub genericul “Suflet pe Rime și Nuanțe”, coordonat de poeta și artistul plastic Loreta Din, având-o invitată pe Andreea Miulescu, psiholog, joi, 26 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Arta, indiferent care este ea, dezvăluie sufletul artistului într-o manieră unică, punându-l în lumină prin creație.
Pablo Picasso spunea: . Mulți artiști și-au descoperit talentul în urma unor traume (fizice sau emoționale) care le-au pus la încercare sufletul. Același lucru s-a întâmplat și cu mine, de aici și ideea acestui dialog.
Care este impactul artei asupra sufletului?
Poate fi arta o terapie? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care va răspunde invitata mea, psihologul Andreea Miulescu. Răspunsurile vor fi bazate pe studii de specialitate, dar vor fi și păreri personale despre cât de greu sau de ușor este să trăiești alături de un artist. Ce implică acest lucru – mă refer la timp, spațiu, înțelegere, încurajare, susținere, dar și sacrificii, dat fiind faptul că îmi este fiică. Bineînțeles că nu vor lipsi recitalul liric și prezentarea unor creații plastice proprii, așa cum v-am obișnuit>, spune Loreta Din.
Recitalul sub genericul “Dansul Clapelor Lirice”, susținut de prof. univ. dr. Camelia Pavlenco și de poeta Elena Vizir, în cadrul proiectului cultural-educativ “Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/franceză Allora Albulescu, joi, 26 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Evenimentul, care se desfășoară sub egida Fundației Literare , va cuprinde: mazurci de Frederic Chopin, valsuri de Iosif Ivanovici, tangouri de Ernesto Nazareth, jocuri românești de Tiberiu Brediceanu, precum și lectură din volumele de versuri și , semnate de Elena Vizir”, informează Allora Albulescu.
Festivalul Național de Muzică Folk TRIVALE FEST, ediția a VII-a, duminică, 29 octombrie, de la ora 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești. Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Pitești și de Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești, cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare susținute de artiști consacrați ai genului: Grupul Folk P620, Adrian Bezna și Mircea Baniciu &Band. Prezintă Ion Marinescu de la Radio România Actualități.
Juriul va fi format din personalități din domeniul muzical: conf. univ. dr. Gheorghiță Stroe – șef al Catedrei de Muzică a Universității Pitești (președintele juriului), prof. dr. Camelia Văduva-Clavac – asistent universitar, profesor de canto în cadrul Universității Pitești, Valentin Sprîncenea – profesor de chitară clasică la Liceul de Arte “Dinu Lipatti” Pitești, Adrian Bezna – cantautor, poet, și Andrei Bulf, directorul artistic al festivalului.
Preselecția pentru concursul de interpretare va avea loc duminică, 29 octombrie, de la ora 10.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții (Centrul Cultural Pitești), iar spectacolul se va desfășura duminică, 29 octombrie, de la ora 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești. Aspiranții la premiile și trofeele festivalului se pot înscrie până pe data de 27 octombrie 2023. Regulamentul festivalului și fișa de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al Centrului Cultural Pitești (www.centrul-cultural-pitesti.ro) sau de pe pagina oficială de Facebook a instituției.
Pentru informații suplimentare puteți suna la nr. de telefon al Centrului Cultural Pitești – 0248/219976 sau să scrieți la adresa oficială de e-mail cultcentre@yahoo.com.
Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii Pitești și online, pe platforma www.bilete.ro. Prețul unui bilet este 50 de lei.