Distractive, uimitoare, în mişcare, neobişnuite sau impresionante… Evenimentele şi anecdotele din ultimele luni ale anului. Am căutat în cultura pop şi am găsit o antologie de subiecte, care vă vor lăsa probabil amintiri plăcute. La 13 octombrie, ziarista bielorusă Svetlana Alexievici a fost urmată la prestigiosul premiu Nobel pentru literatură de americanul Robert Allen Zimmerman. Eu am rămas cu gura deschisă, pentru că nu auzisem de acest autor. Încă unul necunoscut, dovadă a alunecării culturii mele către eternitate. Oare? Nu chiar, deoarece răspunde şi la numele de Bob Dylan. Şi asta schimbă dintr-o dată dona. Deoarece la acest 13 octombrie 2016, pentru prima dată în istoria sa, Academia suedeză care atribuie premiile Nobel a salutat talentul unui cântăreţ, muzician şi poet, care „a creat noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american.”
Poate un cântec să fie considerat literatură? La anunţul noului titular al premiului Nobel, decizia nu a fost primită cu unanimitate. Unii au salutat alegerea Academiei, alţii s-au revoltat, s-au amuzat, iar un mic grup a făcut obstrucţie. Dar toate acestea nu contează. Artistul de 75 de ani va rămâne pentru totdeauna cu Premiul Nobel pentru literatură al anului 2016.
Ce s-a întâmplat după aceea? Nimic sau prea puţin. În concert, în aceeaşi seară la Las Vegas, Bob Dylan nu a rostit niciun cuvânt despre Nobel. În următoarele două săptămâni, unii s-u întrebat dacă artistul este încântat de recompensa sa? Oare se va duce în Suedia pentru a-şi primi premiul? La finele lunii octombrie, Dylan a ieşit în cele din urmă din tăcerea lui. Da, într-adevăr, se va deplasa pentru a primi acest premiu „uluitor, incredibil.” Dar nu acum. Poate la primăvară… Şi, da, el este fericit. Membrii grupului „Stones” ne spun că prietenul lor a fost onorat în ziua când a primit noutatea. Dylan avea să declare cu altă ocazie că este „recunoscător pentru această onoare”, dar, de asemenea, „fără voce”.
Eu sunt foarte mirat, încă de pe vremea ziarului „Universul” de pe strada Brezoianu că nu există un Nobel pentru ziarişti. Premiul Louise Weiss este prestigios, dar nu se acordă la Piteşti şi nici în România. Ce mă sfătuiţi să fac? Aş avea vreo şansă?
Alex HOROVEANU